(چگونه میتوان درگیری امروز نیروهای حزبالله در جبهه شمالی با ارتش اسرائیل را فهمید؟)
همه چیز به انتخابات آمریکا در چهار ماه دیگر برمیگردد. بازیگران منطقهای و بینالمللی هر کدام بنا به موقعیت و منافع خود مشغول محاسبه هستند. یا دست نگهداشته و منتظرند. یا فرصت را غنیمت شمرده و سخت مشغولند.
اسرائیل با در نظر گرفتن احتمال این که ترامپ ممکن است مجددا انتخاب نشود، باید در فرصت باقیمانده تا حد امکان توان نظامی جمهوری اسلامی ـ بویژه توان موشکی و هستهای آن را ـ تضعیف کند و اطمینان حاصل کند که امنیت خود را برای حداقل یکی دو سال تضمین کرده است.
از این رو، ما شاهد ادامه حملات اسرائیل به پایگاههای سپاه و حزبالله را در سوریه هستیم، و همزمان از سلسله انفجارها و آتشسوزیهایی در مراکز موشکی و هستهای سپاه درون مرزهای ایران خبردار میشویم.
اما در سوی دیگر، «محور مقاومت» در این چهار ماه باید دندان بر جگر بگذارد. مبادا به اسرائیل و آمریکا بهانهای بدهد. حکومت اسلامی به خوبی میداند که اگر سیاستهای تهاجمی و شرورانه خود را دوباره از سر بگیرد ـ و اگر ترامپ پاسخ مناسبی بدهد ـ در واقع کلید کاخ سفید را مجددا به ترامپ داده است.
ترامپ قصدی برای افزایش تنش با جمهوری اسلامی ندارد. اما اگر این حکومت شرارتی بخرج دهد، حتما به نفعش خواهد بود که پاسخ شدیدی بدهد که ارزش تبلیغاتی برای کارزارش داشته باشد.
—–
این وضعیت، شرایط را برای محور مقاومت دشوار کرده. برای مثال اسرائیل در چند روز گذشته یکی از فرماندهان حزبالله را در سوریه میکشد. حسن نصرالله در نوبت پیشین که فرمانده دیگری کشته شده بود، قول داده بود که در صورت تکرار، تلافی میکند.
حالا نصرالله هم باید به قولش وفادار بماند تا پایهی اجتماعی خود را بخصوص در شرایط بحران اقتصادی و بیثباتی سیاسی لبنان، حفظ کند؛ هم باید مواظب باشد که ژست سلحشورانهاش به درگیری جدی با اسرائیل و خارج شدن اوضاع از کنترل، منجر نشود.
در نظر بگیریم که در دو سال اخیر توان نظامی و امکانات مالی حزبالله هم کاهش شدیدی داشته و اسرائیل میداند که حزبالله فعلا و تا اطلاع ثانوی، رغبتی به درگیری ندارد. مقامات اطلاعاتی اسرائیل تاکید کردند که درگیری امروز را موضوعی «پایان یافته» تلقی میکنند.
—–
در عوض محور مقاومت الان جبهه جنگ خود را به کارزاری مدنی در داخل آمریکا کشانیده و بطور فعال و همهجانبه در کمپین انتخاباتی جو بایدن مشغول است. بخصوص از زمانی که بایدن اعلام کرد به برجام برمیگردد، تلاشهای محور مقاومت افزایش چشمگیری یافت.
نمیدانیم چه سطحی از نیروی انسانی، انرژی و پول در حال حاضر در آمریکا با حمایتهای مستقیم و غیرمستقیم جمهوری اسلامی الان بکار گرفته شده تا ترامپ دیگر به واشنگتن برنگردد. اما نشانههایی که گاه میبینیم شگفتانگیز است.
بههرحال چه طرفدار بایدن و چه طرفدار ترامپ باشیم و یا طرفدار هیچ کدام نباشیم، یک واقعیت غیرقابل انکار است: محور مقاومت حامی جو بایدن است و از هیچ تلاشی برای رفتن او به کاخ سفید فروگذاری نخواهد کرد.
مهدي جلالي تهراني