استكهلم – صالح حميد – العربية.نت
حداقل ۴۱۱ زندانی از ابتدای ژانویه تا پایان ماه ژوئن ۲۰۱۴ میلادی در ایران اعدام شده اند. این نشانگر آن است که موج اعدامهایی که پس از انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۱۳۹۲ آغاز شده، ادامه دارد.
به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، بیش از ۸۷۰ نفر از زمان انتخاب آقای حسن روحانی در خرداد ۱۳۹۲ اعدام شده اند.
اين در حالى است كه ناوى پيلاى ، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز پنجشنبه (۳ ژوئيه / ۱۲ تیر) خواستار درج مسئله حقوق بشر در مذاکرات اتمی میان ایران و گروه ۱+۵ شده بود.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در كنفرانسى خبرى گفت: « ما احتیاج به تعهدی از سوی ایران داریم که از حقوق بشر شهروندان خود حفاظت خواهد کرد”.
ناوی پیلای افزود: «شمار بالای اعدامها بر پایه حکم دادگاههایی که احساس میکنیم عادلانه نیستند یا دادگاههای مبتنی بر اتهامهای بیپایه و اساس باعث نگرانی شدید ماست.”
پیش از این نیز ائتلاف جهانی بر علیه مجازات اعدام نیز از جامعه جهانی خواسته بود تا موضوع اعدام را در صدر مذاکرات خود با حکومت ایران قرار دهند.
شوراى حقوق بشر در ماه مارس گذشته ماموریت احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران را تمديد كرد. اما جمهوری اسلامی تا كنون به درخواستهاى مكرر وى براى سفر به ایران جواب منفى داده است.
هفته پيش محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائيه ایران، در نامهای به ناوی پیلای کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، ضمن اتهام احمد شهید به حمايت از تروريسم ، از او خواست تا اقدامات لازم را برای اصلاح و بازنگری در عملکرد گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره حقوق بشر در ایران انجام دهد.
لاریجانی با اشاره به اعتراضهای احمد شهید نسبت به اعدام زندانیان سياسى مخالف حکومت، او را به “تعامل با گروههای تروریستی و تجزیهطلب در کشورهای مختلف و حمایت از آنان و دفاع از مجرمان، متخلفان، قانونشکنان و اخلالگران در حقوق ملت ایران” متهم کرده است.
علیرغم بهبود روابط جامعه بین المللی و ایران، گزارش اخیر سازمان حقوق بشر ایران نشان می دهد که استفاده از مجازات اعدام نسبت به دو دهه گذشته بیشتر شده است. بر اساس آخرین گزارش سازمان حقوق بشر ایران، حداقل ۴۱۱ نفر در شش ماه اول سال ۲۰۱۴ میلادی اعدام شده اند، و دست کم ۸۷۰نفر در طول سال اول پس از انتخابات ریاست جمهوری، یعنی بین خرداد ۱۳۹۲ و تیر ۱۳۹۳، اعدام گردیده اند. این تعداد، میانگین بیش از دو اعدام در روز را در بردارد. در میان کسانی که تا کنون در سال ۲۰۱۴ اعدام شده اند، حداقل ۸بزهکار نوجوان و ۶ فعال سياسى و مدنی به چشم می خورد.
سازمان حقوق بشر ایران، جامعه بین المللی را به اتخاذ اقدامات جدی جهت متوقف کردن موج اعدام در ایران فرا خوانده است. محمود امیری مقدم، سخنگوی این سازمان می گوید: “این افزایش در تعداد اعدامها پس از انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۱۳۹۲در ایران چشمگیر می باشد و نیاز به توجه خاص جامعه بین المللی دارد. ما از درخواست خانم ناوی پیلای مبنی بر گنجاندن موضوع حقوق بشر در گفتوگوهای هستهای ایران و کشورهای گروه ۱+۵حمایت می کنیم.” امیری مقدم افزود: ” اعدامهای بی رویه در ایران باید برای حکومت ایران عواقبی در برداشته باشد.”
به گزارش سازمان حقوق بشر ایران در مورد مجازات اعدام در نیمه اول سال جاری میلادی، ۱۶۶ اعدام توسط منابع رسمی ایران اعلام شده در حالی که ۲۴۵ مورد اعدام توسط گروههای حقوق بشر گزارش شده که توسط چندین منبع مستقل تایید شده است. بر اساس این گزارش ۴۳ درصد از این اعدامها به علت اتهام قتل و ۴۲٪ به دلیل جرایم مربوط به مواد مخدر هستند. حداقل ۸ نفر از افراد اعدام شده در سال ۲۰۱۴، کسانی بودند که در زمان ارتکاب جرم ادعا شده کمتر از ۱۸ سال سن داشتند.
طبق گزارش سالانه سازمان حقوق بشر ایران در مورد اعدام در سال ۲۰۱۳ میلادی دستکم ۶۸۷ نفر در این سال در ایران اعدام شدند که ۶۸ در صد این اعدامها در شش ماه پس از انتخابات ریاست جمهوری انجام گرفت.