کنفرانس تحولات منطقە و آیندە ایران، در روزهاى شنبه و يكشنبه 17 و18 مى 2014 در استكهلم پایتخت سوئد برگزار شد.
این نشست توسط ” كنگره مليتهاى ايران فدرال ” كه یک تشکل سیاسی متشکل از ١٦ حزب و جریان وابسته به اقلیتهای ملی ـ اتنیکی ساکن ایران است برگزار شد. نمایندگان این احزاب و دیگر شخصیتهای سیاسی، روزنامهنگاران و آکادمیسینها به ایراد سخنرانی و بحث و بررسی “ريشهيابى دلايل بحران همه جانبه” حکومت اسلامی ایران پرداختند.
العربيه نظرات و اظهارات تعدادى از برگزار كنندگان، سخنرانان و مهمانان اين سمینار را جويا شد. برگزار كنندكان آن را در نوع خود بیسابقه توصیف كردند و دلیل آن را نزدیکی هرچه بیشتر گرایشهای سیاسی واقعی در جامعه ایران و نیز استقلال کامل سمینار از دخالتهای دیگر نهادهای و کشورهای ذینفع بیان کردند.
آسو صالح نماينده حزب دمکرات کردستان ایران در کنگره ملیتهای ایران فدرال گفت: با این وجود، شخصیتها و چهرههای سیاسی ملیت فارس در نشست حضور دارند و دیدگاه و نظرات خود را ابراز میکنند.
ياسين اهوازى نماينده حزب تضامن دمكراتيك اهواز و از برگزار كنندگان سمینار به العربیه گفت: اين سمينار در چهار پنل، در رابطه با مسائل : فدراليسم، نظام سياسي آينده ايران ، حقوق بشر و وحدت و تعامل نيروى سياسى اپوزسيون ايراني برگزار شد. موضع ما در حزب تضامن و نيز در كنگره بر فدراليسم به عنوان سيستم مناسب براى نظام سياسى آينده ايران تأكيد مى كنيم و آن را بهترين گزينه براى تضمين حقوق ملى و شهروندى تمام مليتهاى ساكن ايران مى دانيم.
اهوازى افزود: ما از اين جهت خواهان فدراليسم هستيم كه تمامى مليتها در مناطق ملى- اتنيكي خود بتوانند ضمن داشتن حق تعين سرنوشت خود در دولت مركزى فدرال هم شركت داشته باشند، و اساس خواست كنكره مليتهاى ايران فدرال تقسيم قدرت سياسى در سيستم سياسى آينده ايران مى باشد.
علیرضا اردبیلی سخنگوي اتحاد ملي دموكراتيك آذربايجان (بيرليك) مشخصات طرح كلي مورد نظرش درباره اوپوزسيون ايرانى را در قبول تقسيم افقي و عمودي قدرت و ثروت در كشور، اداره منطقه¬اي واحدهاي كوچكتر از سوي اهالي مناطق، احترام به فرهنگهاي داخل كشور و متوقف كردن طرحهاي ناظر بر يكسان سازي فرهنگي در ايران بيان كرد.
اردبيلى افزود:پیام ملیتهای ایران بە جنبش سبز این است کە اگر خواستهای ما بە رسمیت شناختە نشود این جنبش تنها در تهران خواهد ماند و ملیتها از ان دفاع نخواهند کرد.
سیروس ملکوتی روزنامه نگار ايرانى و مجرى برنامه هاى تلوزيونى در سخنرانى خود گفت: اپوزسیون ایرانى هنوز بلا تکلیف مانده است، و هنوز اپوزسیون از هم گسیخته است و بين دو جريان اصلاح طلبى و سرنگونى سرگردان مانده است.
مصطفی هجری دبیر کل حزب دمکرات کردستان ایران در سخنرانى خود اظهار داشت: ” یکی از وظایف ما هم بە عنوان اپوزسیون این است کە بە جای انتظار برای رفرم در فکر راە چارە دیگری باشیم کە این راە چارە چیزی جز متحد شدن برای سرنگونی رژیم نیست”.
ناصر بلیدەای نماينده حزب مردم بلوچستان در سخنرانى خود گفت: ” تشکیل گروههای جنداللە و جیش العدل در بلوچستان بحد از سر کار آمدن خاتمی و روحانی بودە و دلیل این امر شدت بخشیدن بە اعدامها در بلوچستان است.
پیشتر اپوزسیون حکومت اسلامی ایران در خارج از کشور اقدام به برگزاری جلسات متعددی جهت تعامل و همکاری برگزار نموده است. در این همایش ها نشست “پیشبرد اتحاد برای دموکراسی” در چک، سوئد و بلژیک از مهمترین آنان بوده است.
العربية نت فارسي