این اقدام در حالی است که صائب عریقات، مذاکره کننده ارشد فلسطینینیها در امور صلح استعفا کرده است.
تصمیم به برگزاری انتخابات، روز شنبه (۲۳ بهمن / ۱۲ فوریه) در اجلاس رهبری سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) در رامالله در کرانه غربی رود اردن به تصویب رسید. رهبری سازمان آزادیبخش فلسطین اعلام کرد که سرگرم تهیه مقدمات برگزاری انتخابات است. این انتخابات قرار است تا ماه سپتامبر سال جاری برگزار شود.
پیشینهی انتخابات
آخرین انتخابات تعیین رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در سال ۲۰۰۵ و تعیین پارلمان این کشور یک سال بعد از آن انجام شد. تشکیلات خودگردان فلسطین برای انجام همزمان انتخابات بعدی تعیین رئیس تشکیلات و پارلمان فلسطینیان، تصویب کرد که یک سال بر دورهی ریاست محمود عباس اضافه شود. این اقدام با مخالفت شدید سازمان افراطگرای حماس روبرو شد.
به همین علت انتخابات همزمان پارلمان و رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین که قرار بود در ژانویه ۲۰۱۰ انجام شود برگزار نشد. حماس موافقت نکرد که این انتخابات در نوار غزه برگزار شود. انتخابات به زمانی نامشخص موکول شد و دورهی ریاست محمود عباس بر تشکیلات فلسطینیان نیز ادامه یافت.
حماس هنوز مخالف است
رهبری سازمان آزادیبخش فلسطین از همه گروههای تشکیلدهنده این سازمان خواست تا برای تحقق انتخابات همراه شوند و این انتخابات را تا ماه سپتامبر سال جاری میلادی برگزار کنند.
این تصمیم سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) برای برگزاری انتخابات در حالی اتخاذ میشود که سازمان افراطی و اسلامگرای حماس بار دیگر انجام انتخابات را در نوار غزه رد میکند.
رهبری حماس که کنترل نوار غزه را در دست دارد بر این نظر است که عباس دیگر مقامی قانونی برای فلسطینیان نیست و نمیتواند فرمان برگزاری انتخابات صادر کند.
در انتخابات گذشته حماس موفق شد بر سازمان فتح پیشی گیرد و پیروز انتخابات باشد. رویدادهای پس از این انتخابات به درگیریهای خونین میان حماس و فتح منجر شد. سرانجام حماس در ماه ژوئیه سال ۲۰۰۷ قدرت سیاسی در نوار غزه را به دست گرفت.
صائب عریقات، مذاکرهکننده ارشد فلسطینیها در امور صلحافشای اسناد مذاکرات صلح و استعفای عریقات
بحث ها در مورد انتخابات در حالی است که صائب عریقات، مذاکرهکننده ارشد فلسطینیها در امور صلح روز شنبه (۲۳ بهمن / ۱۲ فوریه) تقاضای استعفای خود را به محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین داد. عریقات دلیل استعفایش را درز اطلاعات امنیتیای دانست که در دفتر کارش موجود بوده است.
عریقات روز یکشنبه (۲۴ بهمن / ۱۳ فوریه) در گفتوگویی با رادیو فلسطین در این مورد تاکید کرد که استعفای او هیچ ربطی به مذاکرات صلح ندارد و تنها به این علت بوده که سه نفر از همکاران او حدود ۱۶۰۰ سند محرمانه را در مورد گفتوگوهای صلح خاورمیانه به شبکه تلویزیونی الجزیره تحویل دادهاند.
عریقات در این مورد گفت، هنگامی که یک عمل تبهکارانهی ملی، که در تاریخ فلسطینیان بینظیر است، در دفتر کار او رخ میدهد، باید مسئولیت آن را بپذیرد و از کارش کنارهگیری کند. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، هنوز با تقاضای استعفای صائب عریقات موافقت نکرده است.
در اطلاعاتی که در شبکهی تلویزیونی “الجزیره” زیر عنوان “اسناد فلسطین” در ماه ژانویه سال جاری منتشر شده، آمده است که بخش میانهروی فلسطینیان زیر نظر تشکیلات خودگردان فلسطین و رهبری محمود عباس خلاف آن چه در ظاهر گفته میشود، برای پیشرفت مذاکرات صلح حاضر به دادن امتیازهایی ویژه به اسرائیل هستند. گفته میشود که این تشکیلات از جمله موافقت کرده که اسرائیل بخشهای بزرگی از بیتالمقدس شرقی را در اختیار خود نگهدارد و تعداد آوارگانی که میتوانند بازگردند به ۱۰۰ هزار نفر طی ده سال کاهش یابد.
محمود عباس و صائب عریقات مسئولان شبکهی تلویزیونی الجزیره را متهم میکنند که با نقشه قبلی برای تخریب فعالیتهای تشکیلات خودگردان فلسطین میکوشند. آنها گفتهاند که بسیاری از اسناد منتشر شده دروغ هستند و بعضی اسناد نیز آگاهانه دست کاری شدهاند.
شادی حماس
استعفای عریقات خبری شادیبخشی برای سازمان افراطی حماس بود. این سازمان اعلام کرد که این استعفا نشانهای از واقعیت داشتن اطلاعات منتشر شده است. این سازمان بار دیگر خواستار آن شد که هر گونه مذاکره با اسرائیل قطع شود.