گیری حسنی مبارک در چند روز اینده از قدرت رسید، که امریکا و اروپا و چند کشور عربی در پشت ان هستند.
کشور مصر و ثبات ان برای جهان چنان اهمیتی دارد که در چند روز گذشته خواب را از کاخ سفید و اتحادیه اروپا ربوده است، به همین دلیل دیروز و امروز تیم مذاکره کنندگان امریکایی به سرپرستی فرانک ویزنر با عمر سلیمان و محمد حسین طنطاوی وزیر دفاع وارد مباحث جدی و بدون تعارف برای کناری گیری حسنی مبارک شده اند، فشار وارده برای برکناری مبارک منجر به ان شد که او در مصاحبه کوتاهی با ای بی سی حرف از کناره گیری خود زد،اما خواهان طرحی جامع است که مصر صدمه بیش از حد نبیند و منجر به قدرت رسیدن مذهبیون تندرو نشود، در طرح امریکا در دولت موقت جایی برای افراد اخوان مسلمین گرفته شده است. اما ترکیب اصلی را ملیون مصری و رهبران سکولار خواهد بود.
سایت صدای المان مینویسد.
در حالیکه مخالفان حسنی مبارک در خیابانهای قاهره فریاد میزنند “فرار مبارک”، رئیسجمهور مصر اعلام کرده است از قدرت کنارهگیری نمیکند. حسنی مبارک که همراه تمامی خانوادهاش، همچنان در کاخ ریاست جمهوری در قاهره به سر میبرد در گفتگویی با شبکه ایبی سی آمریکا گفت: «هر چند در مجموع به کنارهگیری از قدرت فکر میکنم، اما به سرعت این کار را نخواهم کرد.»
این درحالی است که به گزارش روزنامه “نیویورک تایمز”، دولت آمریکا در حال مذاکره با عمر سلیمان، معاون رئیسجمهور مصر، برای برکناری حسنی مبارک است.
گفتگوی هیئت بلندپایه آمریکایی با مقامات مصری
به گزارش “نیویورک تایمز”، آمریکا پیشنهاد کرده است که پس از حسنی مبارک، عمر سلیمان مسئولیت دولت موقت را بر عهده گیرد. طبق این گزارش گفته میشود که در ترکیب این دولت موقت، سهمی نیز برای گروه اخوانالمسلمین در نظر گرفته شده است.
بر اساس طرح آمریکا، عمر سلیمان سپس بایستی تغییرات سیاسی را در این کشور آغاز و کنترل کند. روزنامه “نیویورک تایمز” منابع اطلاعاتی خود را در مورد این طرح، دیپلماتهای عربی و نمایندگان دولت آمریکا عنوان کرده است. در گزارش این روزنامه آمده است: «نکته مهم برای عملی کردن طرح آمریکا، جلب نظر موافق ارتش مصر است.»
از سوی دیگر خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز گزارش میدهد که هیئتی از نمایندگان بلندپایه آمریکایی در حال مذاکره با دولت مصر برای برکناری فوری حسنی مبارک است. دولت موقتی که پس از مبارک تشکیل خواهد شد، بایستی راه را برای برگزاری انتخابات آزاد و منصفانه فراهم کند.
“نیویورک تایمز” هم در ادامه گزارش خود از موافقت رئیسارتش مصر، ژنرال حافظ عنان، و وزیر دفاع این کشور، محمد حسین طنطاوی، برای حمایت از دولت موقت آتی خبر داده است. البته به نقل از همین منبع خبری، هنوز هیچ نشانی از دست به کار شدن عمر سلیمان یا ارتش مصر دیده نمیشود. ارتش مصر در عین حال بار دیگر تأکید کرده است که بر روی مردم آتش نخواهد گشود.
اوباما: «زمان تغییر فرا رسیده است»
مردم خشمگین در خیابانهای قاهره مردم خشمگین در خیابانهای قاهرهحسنی مبارک روز پنجشنبه (۳ فوریه / ۱۴ بهمن) در گفتگویی با شبکه ایبیسی تأکید کرد که کنارهگیری او از قدرت در شرایط کنونی، منجر به گسترش هرجومرج در کشور خواهد شد. وی در پاسخ به سوالی در مورد خشونتهای روی داده در میدان التحریر گفت که متأسف است و خواستار جنگ مصری با مصری نیست.
مبارک در عینحال از پذیرش مسئولیت حوادث میدان التحریر خودداری کرد؛ حوادثی که اعتراضات مسالمتآمیز مخالفان او را وارد ابعاد دیگری کرده است. اکنون نه تنها مخالفان مصری بلکه جامعه جهانی هم حوادث مصر را به گونه دیگری تفسیر میکند، و آن اینکه شرایط در مصر بایستی تغییر کند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گفتگو با سخنگوی بخش امنیت ملی کاخ سفید خبر از تصمیم روشن باراک اوباما برای برکناری حسنی مبارک میدهد. تومی ویتور به این خبرگزاری گفته است: «رئیس جمهور میگوید اکنون زمان آن رسیده که با طرحی مسالمتآمیز، مشخص و منطقی روند تغییر قدرت در مصر آغاز شود.»
سخنگوی بخش امنیت ملی کاخ سفید همچنین افزوده است: «ما با مصریها در مورد گزینههای ممکن مختلفی گفتگو کردیم که میتوانند این فرآیند را جلو ببرند.» تومی ویتور از ذکر جزییات بیشتر در مورد این گفتگوها خودداری کرده است.