در نروژ، مبنی بر اینکه شاهد ورود دانشمندان کره شمالی به
ترمینال مخصوص و تحت کنترل حفاظت سپاه در فرودگاه تهران بوده، و در این اواخر کشف قاچاق اسلحه و مهمات انفجاری و مواد مخدر، که سپاه قدس در پشت ان قرار دارد، مثل ترکیه، ایتالیا و نیجریه، شورای امنیت را به جلسه ایی داغ و اتخاذ تصمیمی جهانی برای مبارزه با قاچاق ایران و تنگتر کردن تحریم ها وا داشت.
در جلسه دیروز جمعه به غیر از بیانیه شورا، تصمیماتی برای فشار و وادار کردن نظام تهران به تسلیم در برابر خواست جهانی گرفته شد، که شامل برنامه تفتیش کشتیهای متعلق به ایران وارد فاز عملی شود، و از جانبی هیئتی را به ترکیه برای نظارت و یا متوجه کردن دولت ان کشور به تحریمات جهانی علیه رژیم دیکتاتوری نظامی ایران، نظارت بیشتری داشته باشد.
اخیرا با محدود شدن بازار خلیج بر روی ایران و بخصوص صدور کالا از بندر دبی به ایران، شرکتهای سپاه و زیر مجموعه ان برای جبران خسارات وارده و دور زدن تحریم های شورای امنیت به طرف ترکیه و بنادر ان کشور به عنوان یک جانشین برای امارات روی اورده اند، و توجه مقامات غربی به ترکیه و هشدار های انان به دولت انکارا نیز در این راستا است.
به خبرهایی در خصوص جلسه شورای امنیت که در خصوص قاچاق اسلحه ایران و برنامه اتمی ان تشکیل شد، توجه نمائید.
شورای امنیت سازمان ملل روز گذشته درباره آنچه که «تخطی ایران از انجام تکالیف خود در مناقشهی هستهای» گزارش شده، به بحت و تبادل نظر پرداخت. همچنین قاچاق اسلحه و نقض ممنوعیت صدور سلاح توسط ایران مورد بررسی قرار گرفت.
بحث روز جمعه (۱۰ دسامبر / ۱۹ آذر) شورای امنیت براساس گزارشی بود که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ماه گذشته در اختیار سازمان ملل قرار داده است. در این گزارش گفته شده که ایران به وظایف خود عمل نکرده است.
به گفتهی مارک لیالگرانت، سفیر بریتانیا در سازمان ملل متحد، ایران نه غنیسازی اورانیوم را متوقف کرده و نه از ادامهی پروژهی آب سنگین خود دست برداشته است.
مجتمع آب سنگین ایران در اراک قرار دارد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهان توقف آن است. یکی از محصولات فرعی پروژه آب سنگین اراک پلوتونیم است که میتواند در تولید بمب هستهای بکار رود. کارشناسان میگویند، تاسیسات آب سنگین اراک قادر است سالانه ۹ کیلوگرم پلوتونیوم تولید کند.
در گزارش مدیرکل آژانس به سازمان ملل همچنین آمده است که ایران درباره طرح اعلامشدهی خود برای ساخت ده مرکز جدید غنیسازی اورانیوم توضیحی نداده است و روشن نیست این برنامه را پیش خواهد برد یا نه. علاوه براین، این پرسش آژانس از ایران نیز بدون پاسخ مانده که آیا پروژههای هستهای این کشور از سال ۲۰۰۸ به این سو، ابعاد نظامی پیدا کرده یا نه؟
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اوایل ماه نوامبر نخستین گزارش خود را به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه داد. او در این گزارش ایران را متهم کرد که همکاری لازم را با آژانس ندارد. به گفتهی آمانو، «همکاری ایران با آژانس در آن حدی نبود که کارشناسان این سازمان بتوانند تایید کنند که مجموعهی مواد هستهای در ایران برای مصارف صلحآمیز تولید شدهاند».
بررسی گزارش آژانس درباره ایران در شورای امنیت چند روزی پس از نشست نمایندگان ۵+۱ و ایران در ژنو صورت میگیرد. این مذاکرات از سوی هر دو طرف «سازنده و در فضای مثبت» تلقی شد، اما تنها نتیجهی اعلامشدهی آن این بود که دو طرف برای دور دیگری از مذاکرات در ماه ژانویه در استانبول توافق کردند.
نماینده بریتانیا در شورای امنیت روز گذشته گفت، گفتوگوهای بعدی با ایران باید درباره نگرانیهای بینالمللی باشد.
دیدار نمایندگان ایران و گروه ۱+۵ در ژنو ۶ دسامبر ۲۰۱۰ دیدار نمایندگان ایران و گروه ۱+۵ در ژنو ۶ دسامبر ۲۰۱۰ یکی از اختلافهای مهم میان ایران و غرب در مناقشهی هستهای، توقف غنیسازی اورانیوم است. ایران حاضر نیست حتی برای مدتی کوتاه روند فرآوری اورانیوم را متوقف کند. اما غرب خواهان آن است که ایران تا کسب اعتماد جهانی به صلحآمیز بودن هدفهای غنیسازی اورانیوم، این کار را متوقف کند.
بررسی قاچاق اسلحه توسط ایران
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز گذشته همچنین قاچاق اسلحه و نقض ممنوعیت صدور سلاح توسط ایران را مورد بررسی قرار داد و این کشور را به قاچاق سلاح به نقاط دیگر جهان متهم کرد. مارک لیالگرانت، سفیر بریتانیا در سازمان ملل متحد، از شورای امنیت خواست موضوع تشدید تحریمها علیه ایران را مورد بررسی قرار دهد.
مارتین بریان، سفیر فرانسه در شورای امنیت، نیز پیشنهاد کرد که راههایی که ایران برای دور زدن تحریمها استفاده میکند، توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گیرد.
در ماههای اخیر محمولههایی از سلاح و مهمات کشف شدند که اعلام شده از ایران بارگیری شده بودند. در ماه سپتامبر در یکی از بنادر جنوبی ایتالیا کانتینری حاوی ۷ تن مواد منفجره کشف شد. در ماه اکتبر در بندر لاگوس نیجریه ۱۳ کانتینر
کشف شد که حاوی راکتهای ۱۰۷ میلیمتری، گلوله و دیگر انواع تسلیحات نظامی بود، همچنین در سال 2008 یک هواپیمای سپاه در ترکیه به زمین نشانده شد که محموله ان انواع راکتها و موشکهای کوتاه برد بود..
مقامهای رسمی ایران ضمن تایید اینکه این مهمات در ایران بارگیری شده، گفتند که سلاحها صادرات یک شرکت خصوصی بوده است. شرکت حامل این کانتینرها گفته است که ۱۳ کانتینر توقیف شده توسط یک «تاجر ایرانی» در بندرعباس در جنوب ایران بارگیری شده و این شرکت «قربانی بارنامه تقلبی» شده است ، در ایران کلیه کارخانه های اسلحه سازی و مهمات تحت نظر سپاه و مالک اصلی انها است و هیچ شرکت خصوصی حق فعالیت در این زمینه را ندارد..
مارتین بریان، سفیر فرانسه در شورای امنیت، میگوید که موارد کشف شدهی قاچاق سلاح «بدون تردید تنها نوک کوه یخ است». به اعتقاد سفیر فرانسه، شیوهها و راههای پیچیدهای که ایران برای دور زدن تحریمها در پیش گرفته، نشاندهنده آن است که تحریمها واقعا اثرگذار هستند. او از ایران خواست هفتههای باقیمانده تا دور بعدی مذاکرات در استانبول را برای پاسخ دادن به نگرانیهای بینالمللی استفاده کند.
سوزان رایس، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، از خواست همکاران خود برای بررسی راههای قاچاق سلاح از سوی ایران حمایت کرد و گفت، این کار میتواند به شناسایی شبکه قاچاق سلاح کمک کند. سوزان رایس همچنین در مورد دور آینده مذاکره با ایران گفت، امیدوار است این گفتوگوها درباره راهحلهای عملی باشد. سفیر امریکا تاکید کرد، اگر ایران به تعهدات خود عمل کرده و اعتماد جامعه جهانی را بدست آورد، از سوی ما نیز پاسخ مناسب دریافت خواهد کرد
این در حالی است که کلیه کارشناسان امنیتی و بین المللی افقی برای پیشبرد مذاکرات اتمی با حکومت ایران قائل نیستند و معتقدا از انجا که هدف سپاه تولید جنگ افزار اتمی بخصوص موشکهای دور برد با کلاهک اتمی، مذاکرات اینده در استانبول کما مذاکرات قبلی بی نتیجه خواهد ماند..