ایجاد نظام فدرالی برای حل مشکلات عدیده کشور که ناشی از تکثر فرهنگی و قومی و سیاسی است، به توافق رسیدند.نیروهای سیاسی و احزاب یمنی تنها با تعداد مناطق فدرالی مشکل دارند، حکومت مرکزی بر دو بخش شمال و جنوب تاکید میکند، در حالی که جنوبی ها و حوثی ها که در شمال یمن دارای منطقه خود هستند، اصرار بر افزایش اقلیم های فدرالی دارند.
این تصمیم بار دیگر نشان می دهد که کشوری که دارای تعدد قومی و فرهنگی و مذهبی است، در صورتی که خواهان جلوگیری از تقسیم ان باشند، نظام فدرالی که بر محوریت مناطق ملی و جغرافیایی است، تنها راه حفط وحدت ملی است، زیرا از این طریق حقوق شهروندی تمامی مردمان ان کشور صرف نظر از مذهب و قوم و زبان انان، که طی سالیان دراز به حاشیه رانده شده اند و یا به شکلی از حقوق خود محروم بوده اند، ایجاد سیستم فدرالی ملی جغرافیایی بهترین شکل حکومتی برای ضمانت دمکراسی و وحدت است. در گزارش العربیه در مورد کنفرانس ملی یمن امده است.
ابوبکر القربی وزیر امور خارجه یمن اعلام کرد که حاضران در کنفرانس گفت و گوی ملی بر سر برپایی نظام فدرالی این کشور توافق نظر دارند اما اکنون اختلاف بر سر شمار اقلیم ها است.
القربی که در دبی در حاشیه کنفرانسی در باره دزدان دریایی سخن می گفت، اظهار داشت: ”توافق بر سر موضوع فدرالیسم وجود دارد. شبه توافقی هم بر سر این که یمن به چند اقلیم تقسیم شود نیز وجود دارد.”
او افزود: ”اما شمار اقلیم ها هنوز موضوع اختلاف است چرا که یمنی ها بر طرح دو اقلیم پایبند هستند که مرز میان آن ها باعث می شود شکل دو کشور یمن شمالی و یمن جنوبی زنده شود.”
اما شمالی ها با این طرح مخالفند و خواستار ایجاد اقلیم های بیشتری هستند.القربی مدعی شد که برخی از جنوبی ها هم با طرح ”دو اقلیم” مخالفت دارند.
برپایه برنامه زمانبندی مرحله انتقالی در یمن، گفت و گوی ملی در این کشور می بایست ۱۸ سپتامبر به پایان برسد و طرف ها به سندی دست یابند که پایه قانون اساسی جدید باشد.
القربی تاکید کرد که در صورت نیاز، مدت زمان ادامه فعالیت کنفرانس گفت و گوی ملی، تنها برای یک هفته تمدید خواهد شد.