و ژنرال های ترکیه معتقدا که نظام کشور به سوی مذهبی شدن و از این راه بسوی جامعه و قوانینی خواهد رفت که دیر یا زود در دامن تندروهای دینی خواهد افتاد.
اما کارشناسان مستقل تورک میگویند که این درگیری ها اگر کنترل نشود و دولت اردوغان میدان به ارتش ندهد، افراد دو طرف برای حفظ موقعیت و مکان خود به سوی حذف فیزیکی یکدیگر روی اورند و در صورت این اتفاق کنترل ان غیر ممکن خواهد شد، همین امر باعث بگو و مگویی بین عبدالله گل رئیس جمهور و اردوغان نخست وزیر شده است زیرا گل خواهان سازش با فرماندهان ارتش به هر نحوی است و از قدرت و امکان انان اگاه است.
کارشناسان همچنین میگویند که ادامه اعتراضات و استعفاء ژنرال های با سابقه به کیفیت و عمل ارتش صدمه جبران ناپذیری خواهد زد و کلیه قوای سه گانه از تحرک لازم باز خواهد ماند و قدرت بازدارنده نظامی تورکیه بسرعت تحلیل خواهد رفت و بنابراین حتی در مقابل پ ک ک زمین گیر خواهد شد. صدای المان گزارش داد
تمامی فرماندهان نظامی بلندپایه ترکیه به نشانه اعتراض علیه دولت اردوغان از سمت خود استعفا دادند. گفته میشود هفتههاست که عدهای از ژنرالهای ارتش مورد سوءظن قرار گرفتهاند که قصد کودتا در این کشور را داشتهاند.
از آنکارا گزارش رسیده است که تمامی فرماندهان نظامی ترکیه در حرکتی یکپارچه روز جمعه (۲۹ ژوئیه / ۷ مرداد) از سمت خود کناره گرفتهاند. گفته میشود که این یک حرکت اعتراضی است. مخالفتها به دلیل ارتقاء مقام گروهی از افسران ارتش ترکیه است که متهم به تلاش برای کودتا شدهاند و در بازداشت به سر میبرند.
خبرگزاری دولتی ترکیه با انتشار خبر استعفای اییشیک کوشانر (Isik Kosaner)، رئيس ستاد نیروهای مسلح ترکیه و فرماندهان نیروی زمینی، هوایی و دریایی ترکیه، گزارش داده است که آنها تقاضای بازنشستگی کردهاند.
گفته میشود کوشانر در روزهای اخیر بارها با رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه دیدار کرده است تا با او به توافقی درباره موضوع نشست فرماندهان نظامی برسد. این جلسه قرار است اوایل ماه اوت برگزار شود. نشست یاد شده به منظور بررسی وضع فرماندهان بازداشت شده ارتش برگزار میشود.
حرکتی بیسابقه
در حال حاضر ۴۲ ژنرال ارتش ترکیه متهم هستند که قصد کودتا علیه دولت اسلامی اردوغان را داشتهاند. در میان آنها یک ژنرال چهار ستاره هم هست که قرار بوده به فرماندهی نیروی هوایی گمارده شود. در حالی که ارتش میخواهد این فرماندهان تا پایان محکومیتشان ارتقاء پیدا کنند، دولت ترکیه خواستار بازنشستگی آنها شده است.
استعفای دستهجمعی فرماندهان کاری بیسابقه در ترکیه است. کشوری که ارتش آن از سال ۱۹۶۰ تاکنون چهار بار دست به کودتا علیه دولت زده است. از هنگام روی کار آمدن حزب اسلامی عدالت و توسعه اردوغان در سال ۲۰۰۲ میلادی، موقعیت ارتش در ترکیه دائما تضعیف شده است.
از این زمان به بعد گروه زیادی از فرماندهان نظامی به بهانه تلاش برای کودتا به دادگاه کشیده شدند. منتقدین به دولت ترکیه معتقدند که این اتهامها حربهای برای مقابله با مخالفان است.