یک مشاجره تند با متکی در یک جلسه غیر رسمی بود، منوچهر متکی وزیر امور خارجه رژیم و نور چشمی خامنه ایی را از کار بر کنار کرد
احمدینژاد در حکمی جداگانه، علیاکبر صالحی، رییس کنونی سازمان انرژی اتمی ایران، را به سرپرستی وزارت امور خارجه تا انتخاب وزیر خارجه جدید منصوب کرد.
به گزارش مطبوعات ایران، محمود احمدینژاد، رئیس جمهور ایران مقارن ظهر روز دوشنبه ۲۲ آذر (۱۳ دسامبر) طی حکمی منوچهر متکی وزیر امور خارجه را از سمت خود برکنار کرد.
احمدینژاد در نامهی کوتاه خود به متکی گفت: بدینوسیله از زحمات و خدمات جنابعالی در دوران تصدی مسئولیت «وزارت امور خارجه» تشکر و قدردانی میکنم.
در حکم احمدینژاد به صالحی آمده است: «نظر به تعهد و دانش و تجربیات ارزنده و به استناد اصل یکصد و سی و پنج قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و براساس این حکم به سمت «سرپرستی وزارت امور خارجه» منصوب میگردید.»
تاریخ اختلافات بین جناح متکی و شخص احمدی نژاد هنگامی بوجود امد که سال گذشته هر دو در قطر بوده و برای ملاقات با شیخ حمد اماده میشدند، اما به یکباره تشنجی در صحبت بین احمدی نژاد و متکی بروز کرد و احمدی نژاد متکی را یک احمق خواند و به او گفت که تو حق مصاحبه نداری، همچنین از موارد دیگر اختلاف، رئیس جمهور 3 نفر از نزدیکان خود را به سمت نمایندگان مخصوص خود در امور دریای خزر،امور اسیا، و خاورمیانه برگزید که این به طور قطع موازنه کاری و کنار زدن ارام شخص متکی قلمداد شد..
همزمان با انتصاب نمایندگان ویژه رئیسجمهور، شایعه برکناری منوچهر متکی نیز قوت گرفت. اما با دخالت آیتالله خامنهای و دفاع وی از «تحرک دیپلماتیک» وزارت امور خارجه، این شایعات فروکش کرد. رهبر جمهوری اسلامی ایران اوایل شهریور ماه گفت: «وزارت امور خارجه مسئول هدایت منسجم و برنامه ریزی شده همه مسائلی است که به نوعی با سیاست خارجی و روابط با دیگر کشورها مربوط می شود.»
اما برکناری متکی و سکوت خامنه ایی نشان از اختلافات عمیق و قدرت جناح احمدی نژاد حتی برخامنه ایی دارد و این اولین بار نیست که احمدی نژاد در مقابل خواست های خامنه ایی قد علم کرده و دستورات او را روی یخ قرار میدهد، در برکناری اژه ایی وزیر کشور و نور چشمی خامنه ایی احمدی نژاد توجعی به دفاع شخص رهبر از وزیر کشور نکرد و او را بر کنار کرد و همینطور در رابطه با مشایی رئیس دفتر احمدی نژاد و هنگامی که خامنه ایی خواهان کنار گذاشتن او شد، ریئس جمهور حمایت شده از فرمانده هان سپاه،رحیم مشایی را به عنوان رئیس دفتر خود یعنی همه کاره بیت رئیس جمهوری ،برگزید.
جناح اصولگرایان و متکی
وزیر خارجه سابق یعنی متکی در گروه به اصطلاح اصولگرایان سنتی مثل علی لاریجانی و قالیباف که هر یک طیف و جناح خود را در شهرداری تهران و مجلس سپاه دارند، نزدیک است، یعنی به کسانی که اختلافات عمیق و درشتی با احمدی نژاد دارند، اگر متکی نا کنون به عنوان وزیر امور خارجه دوام اورده، بخاطر خواهش خامنه ایی و ایت الله مصباح یزدی بوده است.
در حال حاضر نیمی از سفارت خانه های ایران در دنیا سفیر ندارند و این یکی از موارد اختلاف است چرا که احمدی نژاد خواهان گماردن سپاهیان به عنوان سفیر است تا امر ارتباط با سازمانهای اسلامی و تروریستی مورد حمایت فرمانده هان سپاه و بیت خامنه ایی بدون اشکال پیش رود و از طرفی کار سازمان دهی و انتقال پول و اسلحه به دوستان ولایت فقیه در دست خودی ها و حفاظت سپاه باشد.
در ماههای اخیر با تشدید بحران مناقشهای هستهای و گسترش تحریمهای بینالمللی علیه ایران، دشواریهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تشدید شده است. حوادث تقریبا بیسابقهای مانند کشف کانتینرهای حامل سلاح و مهمات و مواد مخدر در نیجریه یا در بنادر جنوبی ایتالیا و یا در ترکیه با فرو نشاندن هواپیمای متعلق به سپاه که حامل سلاح های موشکی برای حزب الله بود، نیز به این مشکلات افزوده است.