موجود میان دو کشور لغو شده است. منابع نزدیک به وزارت امورخارجۀ گامبیا گفته اند این تصمیم در پیوند با توقیف یک کشتی حامل اسلحه و مهمات به وسیلۀ نیجریه در ماه اکتبر اتخاذ شده است.
دولت گامبیا ضمن قطع کلیۀ روابط و مناسبات خود با جمهوری اسلامی ایران به دیپلمات ها و نمایندگان این کشور در گامبیا دستور داد ظرف چهل و هشت ساعت گامبیا را ترک کنند.
خبرگزاری فرانسه ضمن مخابرۀ خبر تصمیم کشور افریقائی گامبیا مبنی بر قطع روابط با جمهوری اسلامی ایران، خبری که در آخرین ساعات روز دوشنبه (دیروز) اعلام شد تأکید کرد که هیچگونه توضیح رسمی در مورد انگیزه های اخذ چنین تصمیمی ارائه نشده است.
با وجود این همین خبرگزاری می افزاید منابع نزدیک به وزارت امورخارجۀ گامبیا گفته اند این تصمیم در پیوند با توقیف یک کشتی حامل اسلحه و مهمات به وسیلۀ نیجریه در ماه اکتبر اتخاذ شده است. این کشتی از بندرعباس راهی قارۀ افریقا شده بود و گمرگ جمهوری اسلامی ایران بر روی کانتینرها ی اسلحه و مهمات برچسب “مصالح ساختمانی” زده بود.
از دفاتر ثبت مسیر این کشتی چنین استنباط شده است که مقصد آن کشور گامبیا بوده است.
در بیانیه ای که به وسیلۀ وزارت امورخارجۀ گامبیا انتشار یافت اعلام شده است که تمامی طرح ها و برنامه های همکاری های موجود میان دو کشور لغو شده است.
نیجریه پس از توقیف کشتی و محمولۀ آن، شورای امنیت سازمان ملل متحد را در جریان تحقیقات خود قرار داده و پرونده را به این نهاد سازمان ملل سپرده است.
بر اساس قطعنامه های تصویب شده در شورای امنیت سازمان ملل، جمهوری اسلامی ایران حق صدور اسلحه و مهمات ندارد. این قطعنامه ها در ارتباط با فعالیت های هسته ای ایران و برای مجازات این کشور به اتهام تن در ندادن به خواست های جامعۀ بین المللی در این زمینه تصویب شده است.
دو شهروند ایرانی مسئول این محموله درحال حاضر درسفارت جمهوری اسلامی ایران در لاگوس، پایتخت نیجریه، پنهان شده اند اما مأموران سرویس های امنیتی نیجریه توانسته اند یکی از آنان را پیش از گریختن و مخفی شدن درسفارت ایران مورد بازجوئی قرار دهند.
منوچهر متکی، وزیر امورخارجۀ جمهوری اسلامی ایران، که پس از توقیف کشتی به نیجریه سفر کرد اخیراً در تهران مدعی شد که این کشتی متعلق به یک شرکت حامل ساح و مهمات خصوصی بوده و دولت در اعزام آن دخالتی نداشته است.