جنگ قدرت بر سر جانشینی در ایران توسعه می یابد

By A A نوامبر15,2010

هاشمی رفسنجانی تصویر جنگ تمام عیار قدرت است بر سر جانشینی رهبر جمهوری اسلامی ایران که می رود دورنمای سیاسی ایران را بالکل دگرگون کند.
موضوع دستگیری و محاکمۀ مهدی هاشمی، فرزند علی اکبر هاشمی رفسنجانی، در بازگشت به کشور ابعاد مهم و بی سابقه ای یافته است.
دیروز برای اولین بار احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در تریبون نماز جمعه قویاً از قضاییه خواست که فرزند رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام را در بازگشت به کشور در همان فرودگاه بازداشت و بدون کمترین ملاحظه و امتیازی زندانی و سپس محاکمۀ وی را در اسرع وقت توسط یک قاضی “مستقل” و “عادل” برگزار کند. امروز بسیج دانشجویی نیز با انتشار نامه ای سرگشاده به رییس قوۀ قضاییه ایران با طرح همین مطالبه خواستار دستگیری و محاکمۀ فرزند دیگر علی اکبر هاشمی رفسنجانی، فائزه هاشمی، شد. مهدی هاشمی و بعضاً فائزه هاشمی متهم به دست داشتن در ناآرامی های پس از دهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران هستند. پیشتر غلامحسین محسنی اژه ای سخنگوی قوۀ قضاییه و عباس جعفری دولت آبادی دادستان عمومی و انقلاب تهران ضمن تأکید بر لزوم محاکمۀ فرزند رییس مجلس خبرگان رهبری تصریح کرده بودند که اتهام مهدی هاشمی عدیده است و تنها محدود به نقش او در ناآرامی های بعد از انتخابات نمی شود که رهبران ایران از آنها تحت عنوان “فتنه” یاد می کنند.
پرسشی که در بادی امر مطرح است این است که آیا جناح محافظه کار به قصد جلوگیری از بازگشت مهدی هاشمی به کشور او را به زندان و محاکمه تهدید می کنند یا بالعکس آنان با این سخنان در واقع در تدارک محاکمۀ او هستند، زیرا، از بازگشت وی به کشور مطلع هستند.
در پاسخ به این پرسش قاسم شعله سعدی، وکیل پیشین مجلس، از جمله گفته است که در صورت صحت هر یک از این دو سناریو بازندۀ اصلی در هر حال آقای رفسنجانی است. زیرا ماندن فرزند وی در خارج به عنوان یک متهم فراری آثار سیاسی بسیار منفی برای رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام دربردارد و اگر بالعکس مهدی هاشمی به ایران بازگردد محاکمۀ او در واقع به منزلۀ محاکمۀ خود آقای رفسنجانی خواهد بود. اما، به گفتۀ قاسم شعله سعدی، ورای این ملاحظات آنچه از خلال این رویداد قابل مشاهده است جنگ تمام عیار قدرت است که از مدتها در ایران جریان دارد و از قرار می رود تا حدودی دورنمای سیاسی کشور را دگرگون کند. از نظر قاسم شعله سعدی برخورد با هاشمی رفسنجانی بی ارتباط با مسألۀ جانشینی رهبر جمهوری اسلامی نیست که سفر اخیرش به قم بعضاً به عنوان تدارک جانشینی وی توسط پسرش مجتبی خامنه ای تفسیر شد و در این معنا از آن تحت عنوان “غدیر قم” نیز یاد کردند. از نظر قاسم شعله سعدی، اگر این احتمال به واقعیت نزدیک باشد، در هر حال حذف علی اکبر هاشمی رفسنجانی از شروط ضروری موفقیت چنین طرحی است. به این خاطر است که می توان گفت که جنگ قدرت در ایران وارد مرحلۀ تازه ای شده است. به گمان قاسم شعله سعدی در جدال جاری از دست هاشمی رفسنجانی کار چندانی ساخته نیست. زیرا، جنبش سبز که می توانست “حاشیه امنی” برای رهبران این جنبش از جمله علی اکبر هاشمی رفسنجانی به وجود آورد، به دلیل عمدتاً ضعف رهبری موجود آن، آقایان کروبی و موسوی، تا حدود زیادی سرکوب و کنترل شده و همین دستگاه حکومت را در تهاجم علیه جناح رقیب بیش از پیش برانگیخته است. با این حال، از نظر قاسم شعله سعدی این جنبش و به ویژه مطالبات آن از میان نرفته و تنها صعود دوبارۀ آن می تواند احتمالات تازه ای را در صحنۀ سیاسی کشور به وجود آورد.

By A A

Related Post