رسد اخیرا توسط یک نهاد نظامی تخریب شده است. حسن محسنی سخنگوی سازمان میراث فرهنگی در گفتگو با خبرگزاری فارس تاکید کرد :”
سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری کشور از نهاد نظامی تخریب کننده کاخ شیخ خزعل شکایت کرده و موضوع به ستاد کل نیروهای مسلح اعلام شده است.” بر اساس گزارشی که یک نهاد فعال در زمینه حفاظت ازآثار فرهنگی در استان عربستان خوزستان) (
منتشرکرده است علی رغم اینکه این اثر تاریخی در اداره میراث فرهنگی به ثبت رسیده بود ” در نبود متولیان میراث فرهنگی ” با بلدوزر تخریب شد. انجمن دوستداران میراث فرهنگیعربستان (خوزستان) اعلام کرد :” قصر عربی فیلیه در سال 1379 به شماره 2845 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده بود.” این قصر بر ساحل شط العرب در سال ۱۹۱۷ در زمینی با زیربنای ۷۸۸ مترمربع ساخته شده بود و علی رغم اینکه پیش از تخریب در محدوده تاسیسات بندر محمره (خرمشهر) بود توسط یک نهاد نظامی تخریب شد. در و پنجره های این بنا از چوب ساج و آبنوس ساخته شده و از آینه کاری ها و نقاشی های مجلل در سقف و داخل اطاق ها و طارم و ایوان های آن برخوردار بود. تخریب این اثر تاریخی درحالی به وقوع پیوست که پیش از این در سال 1387 مبلغ 4 میلیارد ریال اعتبار برای احداث و الحاق ساختمانی جدید به آن اختصاص یافت. سخنگوی سازمان میراث فرهنگی نیز تاکید کرده است ” طی سالهای گذشته دهها میلیون تومان برای مرمت این مکان تاریخی هزینه شده بود که به یکباره با ورود یک نهاد نظامی تخریب شد.” به گفته حسنی :” سازمان میراث فرهنگی با هماهنگی با استانداری و فرمانداری برای جلوگیری از تخریب در این منطقه مکاتباتی انجام داد اما آنها موفق به جلوگیری از تخریب نشدند.” درهمین حال منابع محلی در استان عربستان (خوزستان) اعلام کرده اند مدیرمیراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری عبدان (آبادان) و محمره (خرمشهر) در واکنش به این حادثه گفته است به وی اعلام شده حق مصاحبه در این خصوص را ندارد. شیخ خزعل فرزند جابر بن مرداو بین سال های 1897 – 1925 حاکم محمره ( خرمشهر کنونی ) بود. وی از خاندان بنی کعب از بزرگترین قبایل عرب در اقلیم عربستان و خوزستان کنونی بود و پدر وی شیخ جابر بن مرداو در سال 1857 توسط ناصرالدین شاه به حاکمیت رسید. پس از کشف نفت در جنوب ایران قلمرو حاکمیت شیخ جابر و فرزندان او اهمیت استراتژیک یافت و در دوره شیخ خزعل روابط گسترده ای بین او و بریتانیا برقرار شد.
انگیزه های تخریب اثر فرهنگی
یوسف عزیزی بنی طرف دبیرکانون مبارزه با نژادپرستی وعرب ستیزی دلیل تخریب این اثر تاریخی را ” گرایش های شونیستی ” ماموران دولتی در جنوب ایران اعلام کرد.
وی در گفتگو با العربیه گفت :” بخشی از ماموران دولتی در استان خوزستان دارای گرایش های شونیستی هستند وبرای خوشایند همفکران خود در تهران به این جنایت دست زده اند.”
عزیزی بنی طرف افزود :” این قصر به دلیل قرارگرفتن بر ساحل شط العرب و در نقطه مرزی با عراق اهمیت استراتژیک دارد بنابراین انگیزه های سیاسی و مادی نیز می تواند در وقوع این حادثه تاثیرداشته باشد.”
او گفت : ” میراث فرهنگی مردم عرب اهواز بخشی از میراث ایران است و تخریب این اثر تاریخی ضربه ای به میراث فرهنگی کشور وارد کرده است.”
دبیر کانون مبارزه با نژادپرستی درادامه گفت : ” تخریب کنندگان شاید قصد داشته باشند به حافظه مردم عرب ضربه بزنند و حتی اگر موفق شدند این کار را انجام دهند و یک بنا را تخریب کنند اما علم تاریخ را نمی توانند نابود کنند. این آثار در دل مردم جای دارد.”
وی تخریب آثار تاریخی در استان خوزستان را دارای سابقه طولانی دانست و تاکید کرد پیش از این قصر شیخ عبدالحمید فرزند شیخ خزعل در شهر اهواز نیز تخریب وبه پارکینگ شرکت واحد تبدیل شد.
اوگفت یکی دیگر از قصرهای شیخ خزعل درخفاجیه ( سوسنگرد ) نیز تخریب و به اداره دارایی تبدیل شد.”
بنی طرف گفت :” برای حفاظت از آثار تاریخی مردم ، روشنفکران ونیروهای دموکرات باید اینگونه جنایت ها را به اطلاع سازمان های بین المللی برسانند تا علیه این رژیم که آثار فرهنگی خود را تخریب می کند ، اقدام کنند.”