ممانعت از خروج زن پناهجوی اهوازی در فرودگاه استانبول و احتمال تسلیم او به ایران

در ویدئوی فایل صوتی ضبط شده از سوی یک زن پناهجوی اهوازی که العربیه نت به کپی آن دست یافت، حمیده سواری(عیدی) می گوید که مسئولان ترکیه مانع خروجش از این کشور به مقصد ارمنستان از طریق خطوط هواپیمایی قطر از دوحه شدند در حالی که مسئولان امنیتی ترکیه چند هفته پیش از وی خواسته بودند کشور را ترک گوید.

سازمان حقوق بشر اهواز به العربیه اطلاع داد که مسئولان ذی ربط ترکیه حمیده سواری را در فرودگاه بین المللی استانبول دستگیر کردند.

حمیده سواری متولد1980 از کنشگران درعرصه حقوق مدنی و فرهنگی عرب های اهوازی است که در آوریل 2018 به همراه امجد پسر 16 ساله اش از بیم زندان های مخوف ایران و به امید دستیابی به آزادی از ایران خارج شد.

سازمان حقوق بشر اهواز افزود که خانم سواری در سال 2005 دستگیر و روانه زندان دستگاه اطلاعاتی ایران در اهواز شد و بعد از 40 روز شکنجه شدن، روشن شد که فعالیت های حمیده محدود به أمور فرهنگی و مدنی است و بر این أساس با گرفتن تعهد در مورد عدم ادامه این گونه فعالیت ها، آزاد گردید اما سخت گیری و مزاحمت ها علیه او بعد از آزادی از زندان بیشتر شد و پسرش که در آن زمان 5 ساله بود، از وی گرفته و به همسر پیشین او تحویل داده شد. حمیده بعد از تلاش های بسیار سرانجام توانست پسرش را پس بگیرد اما با توجه به ادامه مزاحمت ها در طول این مدت، تصمیم به خروج از کشور گرفت و در سال 2018 تقاضای پناهندگی خود را به کمیسریای حقوق بشر سازمان ملل ارائه داد.

به گفته سازمان حقوق بشر اهواز به العربیه نت، ظواهر امر نشان می دهد که اقدامات کمیسریای حقوق بشر در ترکیه به دلیل دخالت های سرویس امنیتی ترکیه (میت)، جنبه حاشیه ای یافت و بر همین أساس بود که پرونده حمیده سواری به دستگاه امنیتی ترکیه سپرده شد که تعاملی تند و خشونت آمیز را با آن در پیش گرفت و بعد از چندین بار فراخوانده شدن، چند هفته پیش از وی خواسته شد از ترکیه خارج گردد. سواری توانست از طریق وکیل خود گذرنامه اش را بگیرد که روشن شد از عناصر دستگاه امنیتی ایران است که خواهان تحویل گرفتن حمیده و پسرش از ترکیه شده بود اما برغم این موضوع، 20 روز به حمیده برای خروج از ترکیه مهلت داده شد.

این سازمان افزود: «این در حالی بود که کشور میزبانی که حمیده در سال 2018 درخواست پناهندگی کرده بود(ترکیه)، باعث بروز این همه دردسر برای حمیده شد و مسئله به این أمور ختم نگردید و کار به تهدید به تحویل دادن او به دستگاه اطلاعاتی ایران نیز رسید.

گفتنی است که دستگاه اطلاعاتی ترکیه پیشتر نیز اقدام به تحویل مخالفان و کنش گران ایرانی به تهران کرده بود که برخی از آنها به اعدام محکوم شدند. در این رابطه دادگاه انقلاب، حکم اعدام دو جوان به نام های سعید تمجیدی و محمد رجبی را صادر کرد که بعد از پیگرد سرویس امنیتی ایران، به ترکیه گریخته و درخواست پناهندگی سیاسی کرده بودند اما دستگاه امنیتی ترکیه آنها را دستگیر و به رژیم ایران تحویل داد.

این سازمان از تمامی سازمان های حقوقی فعال در عرصه حقوق بشر و نهادهای مدافع حقوق کودکان درخواست کرد دولت ترکیه را برای جلوگیری از تحویل حمیده سواری و پسرش به ایران زیر فشار بگذارد زیرا با این کار، جان آن ها درمعرض خطر جدی قرار خواهد گرفت.

Related Post