گرگيعان ” در موزه هنرهای معاصر واقع در مرکز شهر اهواز- مرکز اقلیم عربستان – در ساعت نه و نیم شب برگزار گردید. “قرقیعان” مراسمی مربوط به فرهنگ و هنر و فلکورملت عرب و مختص کودکان است ، که هرساله در شب پانزدهم ماه رمضان برگزار می شود.
در این شب کودکان بعد از افطار و با پوشیدن لباس اصیل عربی – پسران دشداشه و چفيه و عقال و دختران عبا و شيله ( روسرى عربى ) – در محله های خود به راه افتاده و با رسیدن به درب هرخانه ایی شعر” قرقیعان و قرقیعان و اجینه و اجینه حل اکیس و انطینا (ما آمدیم- کیسه را بازکن و شیرینی بده ” را خوانده و از صاحب خانه طلب شیرینی و عیدی می کنند.
از طرفی بزرگترها نیز از قبل عیدی خود را آماده کرده تا به محض اینکه کودکان به درب خانه آنها برسند طلب آنها را اجابت کنند.
کودکان نیز پس از دریافت شیرینی از صاحب خانه با خواندن شعر ” قرقیعان و قرقیعان – الله ایخلی راعی البیت( خدا صاحب خانه را نگه دارد )” از صاحب خانه تشکر و به سراغ خانه بعدی می روند.
این مراسم به همت و تلاش جمعی از جوانان علاقمند و فعال درعرصه فرهنگ و هنر ملت عرب برگزار شد که با استقبال چشم گیر کودکان عرب که از تمام مناطق به همراه خانواده هایشان در این مراسم حضوربهم رسانیدند همراه بود. ازدیگرنکات حایز اهمیت حضور پررنگ زنان در این مراسم می باشد.
در این مراسم پسربچه هایی که “دشداشه” ، “کوفیه” و”العقال” پوشیده درکنار دختربچه هایی که با افتخار لباس اصیل زن عرب اهوازی به نام “الشیلة ” و “العبایة ” به سر کرده بودند به همراه کیسه های مملو از شیرینی و شکلات ضمن چرخیدن به دور سالن و دست زدن شعر زیبای مربوط به این مراسم ” قرقیعان وقرقیعان ، الله یخلي الرضعان والخ ” را با صدای بلند می خواندند.
ولی گویا این فضای مملو از شادی کودکان و خانواده های مردم عرب به مناسبت برگزاری این مراسم روح نژادپرستی و عرب ستیزی مقامات دولتی را تحريك كرد چرا که دقایقی پس ازشروع مراسم مامورین سپاه پاسداران با حضور در محل خواستارلغواجرای ادامه مراسم شدند. در این بین مسئولان حراست موزه نیز از برگزارکنندگان مراسم خواستند که تمامی پلاکاردهای نصب شده بر روی دیوارها را جمع آوری کنند، پلاکاردهایی که فقط حاوی عکس های از کودکان وکلمات عربی چون ” قرقیعان و قرقیعان …” بوده است.
در نهایت برگزار کنندگان این مراسم علی رغم داشتن مجوز از سوی فرماندارى اهواز برای برگزاری این برنامه مجبور به لغو اجرای مراسم شدند.
مقامات نژادپرست تحمل مشاهده خوشحالی و سرور بر روی چهره ی کودکان عرب اهوازى را نداشتند به طوری که نیم ساعت بعد از شروع مراسم آن را تعطیل کرده وبرگزار کنندگان آن را به بهانه های واهی که هیچ تفسیری برای این عمل جز رسوخ فرهنگ نژادپرستی و عرب ستیزی همچنین تحمیل فرهنگ فارسی و محوهرگونه فرهنگ مربوط به هویت ملت عرب، نمی توان یافت مورد بازجویی قرار دادند.
هرچند برگزاری این مراسم فرهنگى سنتى ناتمام ماند اما ثابت كرد كه مردم عرب همچنان در جهت احیای فرهنگ ملى خود از هر فرصت مناسبى استفاده مى كنند همچنین اين امر باعث شد تا خانواده های عرب به همراه کودکان خود از شهرهای مختلف اقلیم چون خفاجیه ، فلاحیه ، حمیدیه و دیگر شهرها و مناطق در يك تجمع فرهنگى شركت كنند كه به نوبه خود باعث خشنودى كودكان و خانواده هاى آنان شد .
http://ahwazstudies.org/fa/Article.aspx?aid=560