اهالی هرایالت )، درشناسنامه جدید الکترونیکی آن کشور، اقدام سیاسی مهمی ارزیابی می کند که می تواند درجهت بسط و تحکیم و نهادینه شدن حقوق بشر، ودموکراسی، درافغانستان ومنطقه بسیارمؤثرگردد. کنگرۀ ملیت های ایران فدرال، این گام مهم را به همۀ ملیت های مبارزوپیگیر افغانستان، و مردم افغانستان صمیمانه تبریک می گوید.
بشهادت تاریخ، حقوق انسانی افراد وشهروندان کشورها، همچون حاکمیت ملی شان و همانند دموکراسی( آزادیهای قانونی و برابری انسانی )، جزدرنتیجۀ مبارزات پی گیرانۀ ( ملیت های به حاشیه رانده شده، بانوان وگروه ها و طبقات محروم، و…) بدست نیامده ونخواهد آمد.
رهبران سیاسی کشورهمسایۀ افغانستان همانند کشورترکیه، همواره نسبت به رهبران سیاسی ایران پیشروتر بودند:
– پس از سفر پادشاه و ملکۀ بی حجاب افغانستان درسال( ۱۳۰۸ه.ش ) وسپس مشاهدۀ پیشرفت های ترکیۀ مدرن آتاترک بود، که رضا شاه درسال ( ۱۳۱۴ ) نه آزادی پوشش و مساوات زن با مرد، بلکه تنها در سربازخانه ای کردن جامعه، دستورکشف حجاب اجباری و یکسان سازی پوشش بانوان را صادرکرد. همچنانکه درهفت سال پیش از آن اجباری کردن پوشش مردان را از تصویب مجلس شب ساخته و روز پرداختۀ خود گذرانده بود.
اقدام دوم که افغانستان در منطقه پیشگام است آقای عبید الله عبید وزیر تحصیلات عالی افغانستان اعلان نمود که : دروس دانشگاه مهندسی و طب، تنها انگلیسی خواهد بود.
http://www.afghanpaper.com/nbody.php?id=41897
ایران از ایلام و هخامنشی تا انقراض قاجاریه (۱۹۲۵م=۱۳۰۴ه.ش)همواره کشوری با سه زبان اداری بود. امروز نیز پس از بسته شدن دورۀ سیاه زبانکشی هشتادو هفت ساله، امید است که زبان هرمنطقه تا سرحد تحصیل دانشگاهی و جهت شغل یابی و دفاع در دادگاه ها رسمیت یابد، زبان فارسی زبان رابط؛ و زبان دروس علمی باید به انگلیسی باشند تا بتوان با این کاروان پرشتاب همگام شد.
در کنار این دو تصمیم و عمل امروزی متأسفانه براساس اطلاعیه دفتر ریاست جمهوری، شورای وزیران در جلسهای با حضور حامد کرزی رئیس جمهوری، دستور داده است که: “رادیوها و تلویزیونها … از نشر( ات ) لهجههای غیرمعیاری، کلمات نامأنوس و استفاده از زبانها و لهجههای بیگانه جداً جلوگیری کنند .” http://www.bbc.co.uk/persian/
http://www.bbc.co.uk/persian/afghanistan/2013/02/130227_zs_aziz_hakimi_afghan_languages.shtml
ممنوع کردن لغات(علمی و تکنیکی ) همانقدر نادرست است که بی دروپیکر بودن ورود هرلغت دخیل به هرزبان.
کنگرۀ ملیت های ایران فدرال، امید وار است آزادی زبانی و تحصیلی و برابری فرهنگی و اعتقادی و جنسیتی در همۀ زمینه ها، در افغانستان و ایران در آیندۀ نه چندان دورمستقرشود.
ملیت های ایران فدرال
27 فوریه 2013