فعالان حقوق بشری از وضعیت پناهندگان عرب ایرانی که طى ساليان جنگ و ناآرامى ، خاك ايران را ترك كرده و در مرزهاى سوريه مستقر شده اند، ابراز نگرانی کرده اند. اغلب این پناهندگان در اردوگاه ” الوليد ” ساكن اند و چشم انتظار كمك نهادهاى بين المللى براى انتقال به كشورهايى هستند كه بتوانند به آنان پناهندگى بدهند و يا به نحوى كمك كنند. دكتر كريم بنى سعيد عبديان رئيس سازمان حقوق بشر اهواز در گفتگو با ” العربيه.نت” در همين رابطه گفت: “پناهندگان مستقر در اين اردوگاه منتظر دريافت كمك هايى هستند كه بتوانند كمى از رنج دورى از وطن و احساس تلخ ناشى از بى توجهى برادران عربشان در كشورهاى ديگر، بكاهند.” وى گفت: ” عرب هاى اهوازی كه در اردوگاه الوليد به سر مى برند، در حال حاضر زير ضرب چكش شبه نظاميان عراقى هوادار تهران و از سوى ديگر تحت فشار رژيم اسد قرار دارند. اكنون تنها راه خلاص آنها اردن است. ليكن ورود اهوازي ها به اردن نيز بسى دشوار مى باشد.” دكتر عبديان يادآور شد كه پيش از اين رژيم اسد تعدادى از فعالان عرب مخالف رژيم ايران را به مقامات تهران تحويل داده است. پرونده خانواده اسد در اين زمينه تيره است و پا نهادن به خاك سوريه براى رفتن به اردن بسیار خطرناك مى نمايد. وى افزود: ” در عراق كسانى دلباخته مقامات تهران وجود دارند كه حاضرند به سود رژيم مطلوبشان هر كارى را انجام دهند، بويژه آنكه اينان از تهران تامين مالى مى شوند. اينكه بسيارى از اهوازي ها در كشاكش جنگ ها مجبور گشتند كه در اين اردوگاه مرزى مستقر شوند حاصل فشار گروههاى هوادار تهران در عراق بوده است. حال آنكه اهوازي ها با عراقى ها روابط خويشاوندى و قبيله اى دارند و غالباً هم از مذهبى مشترك پيروى مى كنند. رئيس سازمان حقوق بشر اهواز از دخالت ها و موضعگيری هاى افراد و تشكل هايى كه از آنها به عنوان “سوداگر مشكلات پناهندگان” نام برد انتقاد كرد و آن را عامل تاخير در انتقال بقيه پناهندگان به كشورهاى ثالث برشمرد. او گفت: ” اكنون در اين اردوگاه 17 خانواده با 95 عضو به سر مى برند. تعدادى كودك و يك پيرزن 100 ساله نيز در ميان آنهاست. ليكن دولت عراق تصميم گرفته است كه اين اردوگاه را خراب كند.” اين فعال حقوق بشری اهوازى به “العربيه. نت” اطلاع داد كه هفته آينده در مقر سازمان بين المللى امور پناهندگان در ژنو با عاليترين مسئولان اين نهاد ديدار خواهد داشت تا اسامى و مشخصات اهوازي هاى بلاتكليف مستقر در اردوگاه الوليد، و نيز اسامى ساير پناهندگان اهوازى در كشورهاى ديگر را به آنان بدهد. دكتر عبديان توضيح داد سازمان حقوق بشر اهواز از سال 2007 تاكنون تلاش هاى پيگيرى را دنبال كرده كه منجر به انتقال صدها خانواده اهوازى به كشورهاى اروپا، آمريكا و استراليا شده است. وى افزود: نمى دانم چرا كشورهاى عربى و بويژه خليجى ها كه ثروتمند هم هستند، نسبت به برادران و خواهران خود بى توجه اند؟ او گفت: سازمانمان تا كنون بارها براى كمك به حل مشكلات پناهندگان اهوازى با مسئولان سازمان بين المللى امور پناهندگان در دفتر اصلى سازمانشان و نيز در دفاتر اين نهاد در تركيه، سوريه و عراق ديدار و گفتگو كرده است. وى خاطرنشان ساخت: ساكنان اردوگاه الوليد از كمبود آب آشاميدنى و مواد غذايى رنج مى برند و كودكانشان از سال 2007 تا كنون مدرسه نداشته اند.
تحرك انسانى يك كارمند معلول بحرينى
درهمين رابطه، وبگاه بحرينى “ديلى نيوز” كه به زبان انگليسى مطلب مى نويسد، گزارشى را به قلم خانم انيقه حيدر منتشر ساخت كه موضوعش اقدامات بشردوستانه يك كارمند ساده و معلول بحرينى در خدمت به ساكنان اردوگاه الولید است. على الخاجه در ماه رمضان گذشته از دارايى شخصى خويش براى كمك به اهوازي ها و ديگر ساكنان اردوگاه الولید از كُرد و فلسطينى مايه گذاشت.
مسئولان عراقى از اين پناهندگان خواسته بود تا قبل از سپتامبر( شهريور ) اردوگاه را تخليه كنند. لذا آنان پيام استمداد ارسال كردند و توضيح دادند كه نمى توانند به درون خاك عراق بروند در حالى كه راه به كشورى ديگر نيز ندارند.
وقتى على الخاجه پيام كمك طلبى اهوازي ها را شنيد در ماه رمضان به كمك آنان شتافت. اين مرد بحرينى خدا را سپاس مى گويد كه راه خدمت به خلقش را بر او گشوده است. اومى گويد: شش سال است كه اين مردم در صحرا و اين اردوگاه درب و داغان، بدون آب آشاميدنى وغذا و ساير ضروريات زندگى رها شده اند. هيچ كمكى ازهيچ كشورى به آنها نمى رسد و كورسوى اميدى برايشان نمانده است.
اين بحرينى كه مى گويد برغم عدم موافقت مسئولان كشورش و با آنكه خود به گونه اى مددجو است، پيام استمداد اهوازي ها و سايرين را پاسخ مى گويد. او مى افزايد: مقامات عراقى از اهوازيها خواسته اند اردوگاه را ترك كنند و به زادگاه خود برگردند.
ولى اينان مى گويند: چگونه مى توان داوطلبانه به سوى مرگ شتافت؟!
ترجمه از بخش فارسى “العربيه.نت”