هنوز ناروشن است. پوتین حمله کشورهای غربی به لیبی را مشابه «جنگهای صلیبی در قرون وسطی» دانست.
یکی از مشاوران ارشد نیکولا سارکوزی، رئیسجمهور فرانسه در گفتوگویی تلویزیونی اعلام کرد که «عملیات نظامی نیروهای بینالمللی مدت زمانی ادامه خواهد داشت.» وی تصریح کرد، که بر اساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل وظیفه نیروهای بینالمللی تامین امنیت برای مردم لیبی است، اما این هدف هنوز بطور کامل برآورده نشده است.
مشاور سارکوزی در روز دوشنبه (۲۱ مارس/۱ فروردین) تاکید کرد که حرکت تانکهای ارتش لیبی متوقف شده است و اغلب پدافند هوایی این کشور نیز نابود شده است.
از سوی دیگر به گفته منابع نظامی آمریکا، حملات هوایی به اهداف نظامی در لیبی با موفقیت ادامه دارد. یکی از مقامات بلندپایه نظامی آمریکا اعلام کرد که حمله نیروهای آمریکا، فرانسه و بریتانیا بطور چشمگیری نظارت هوایی لیبی را تضعیف کرده است.
طبق اظهارت این مقام آمریکایی «هیچ فعالیتی از سوی نیروی هوایی لیبی در آسمان این کشور ندیده نمیشود. این بدین معناست که تصمیم شورای امنیت برای برقراری منطقه ممنوعهی پروازی در شمال آفریقا موثر بوده ا جنگندههای ناتو در ایتالیا
انتقاد روسیه و چین به حملات نیروهای بینالمللی
ولادیمیر پوتین، نخستوزیر روسیه حمله نیروهای بینالمللی به لیبی را «جنگ صلیبی» خواند و از آن انتقاد کرد. پوتین افزود: «این موضوعی نگرانکننده است که در شرایط کنونی به آسانی عملیات جنگی علیه کشوری مستقل در سطح بینالمللی به اجرا گذاشته میشود.»
به گفته پوتین اقدام کشورهای غربی در حمله به لیبی «اصولاَ یادآور جنگهای صلیبی در قرون وسطی است. در آن زمان کسی در جایی دستور حمله به منطقهای را میداد و خواهان آزادی آن منطقه میشد.» روسیه در شورای امنیت به قطعنامه علیه لیبی رای ممتنع داد.
به گفته پوتین حمله کشورهای غربی در هماهنگی با مفاد قطعنامه سازمان ملل نیست. نخستوزیر روسیه تاکید کرد «مسلماَ لیبی کشوری با موازین دمکراتیک نیست، اما بهرغم آن کشورهای غربی حق ندارند که در مناقشات داخلی یک کشور دخالت کنند.»
مخالفت ترکیه و تشدید اختلافات در ناتو
رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد که آمریکا مایل نیست که «نقش اصلی» در ائتلاف کنونی علیه قذافی را بر عهده گیرد. به گفته وزیر دفاع آمریکا، واشنگتن همچنان از عملیات نظامی علیه دولت قذافی پشتیبانی خواهد کرد، اما آماده است که فرماندهی عملیات کنونی را به فرانسه، بریتانیا یا ناتو بسپارد.
این در حالی ساست که بنا به خبرهای رسیده در نشست کشورهای عضو ناتو در بروکسل بر سر برقراری ممنوعیت پرواز در حریم هوایی لیبی اختلافاتی بروز کرده است. به گفته محافل نظامی در بروکسل ترکیه به شدت با حملات هوایی به لیبی مخالف بوده و حتا منطقه ممنوع پروازی را نیز زیر سوال برده است.
۲۸ کشور عضو ناتو در روز یکشنبه (۲۰ مارس) پیرامون نقش این پیمان نظامی در لیبی و اجرای تصمیمات شورای امنیت به رایزنی پرداختند. وزیران کشورهای عضو ناتو در روز دوشنبه ( ۲۱ مارس/ ۱ فروردین) بار دیگر تلاش خواهند کرد که درباره نقش ناتو به توافقی اصولی دست یابند. تاکنون تنها درباره تحریم اسلحه و برقراری ممنوعیت پروازی در لیبی توافقاتی کلی حاصل شده است.
حمله هوایی به نیروهای زرهی قذافی در نزدیکی شهر بنغازی حمله هوایی به نیروهای زرهی قذافی در نزدیکی شهر بنغازیظاهراَ فرانسه نیز مایل نیست که رهبری عملیات نظامی علیه قذافی برعهده ناتو گذاشته شود. برخی از کشورهای عضو در شورای ناتو از توافقات جداگانه آمریکا، فرانسه و بریتانیا انتقاد کردند و ارسال اطلاعات از سوی آنان را ناکافی دانستند.
فرمان قذافی برای حمله به بنغازی
درحالیکه در ناتو بر سر رهبری و چگونگی عملیات نظامی در لیبی بحث و گفتوگو در جریان است، سرهنگ قذافی در صدد اجرای حمله جدیدی به بنغازی، دومین شهر لیبی و مرکز اصلی مخالفان در شرق این کشور است.
جنگندههای فرانسوی در روزهای گذشته موفق شدند که در آخرین لحظات از حملهی تانکها و نیروهای زرهی قذافی به شهر بنغازی جلوگیری کنند. به گفته مقامات دولتی لیبی، قذافی درصدد است که هزاران نفر از طرفداران خود را برای حملهای مجدد، به بنغازی گسیل کند. اما خبرگزاری رسمی لیبی در روز دوشنبه (۱ فروردین/۲۱ مارس) اعلام کرد که این اقدام یک عملیات نظامی جدید نیست و «قذافی تنها با اعضای یک کمیته مردمی ملاقات داشته و خواستار “راهپیمایی سبز” مردم به سوی بنغازی شده است.»
حمله به یکی از مقرهای قذافی در طرابلس
به گفته موسی ابراهیم، سخنگوی دولت لیبی، نیروهای ائتلاف حملهای هوایی به یک ساختمان در طرابلس داشتهاند که بخشی از اتاقهای آن محل اقامت قذافی نیز بوده است. سخنگوی دولت لیبی این حمله را «عملیاتی وحشیانه» خواند و ترکههایی را نیز نشان داد که به ادعای وی متعلق به موشکهای نیروی ائتلافی بودهاند.
خبرنگاران خارجی نیز اجازه یافتند که از این محل بازدید کنند. این ساختمان بخشی از یک تاسیسات نظامی بوده که حتا واحدهای پدافند هوایی نیز هنوز در مستقر هستند. بهرغم ادعاهای دولت قذافی، نیروهای ائتلاف حمله به این تاسیسات نظامی در طرابلس را تکذیب کردند.
این نخستین باری است که کشورهای بزرگ برای حمایت از معترضان در یک کشور عربی مستقیماَ وارد عمل میشوند. وزارت دفاع بریتانیا در لندن تایید کرد
که موج دوم حملات به لیبی آغاز شده است. به گفته مقامات نظامی بریتانیا موشکهایی نیز از یک زیردریایی این کشور به اهدافی در لیبی پرتاب شده است.
به نقل از:صدای المان