لبنانی را تهدید میکند نمیشویم. وی دولت جدید را محصول تهدید امنیت نمایندگان پارلمان دانست.
«مردم بر اساس شعارها و پیمانهای اعلامشده به نمایندگانشان در پارلمان رأی دادند اما گروهی موفق شدند تا با تهدید به سلب امنیت و اسلحه، کاری کنند که آنها پیمانشان با مردم را بشکنند»؛ این بخشی از اظهارات سعد حریری نخست وزیر سابق لبنان است که روز دوشنبه (۱۴ فوریه / ۲۵ بهمن) در مراسم سالگرد ترور پدرش در بیروت بیان داشت. نخست وزیر پیشین لبنان، در سخنان خود برای نخستین بار حزبالله را متهم به «تهدید مسلح برای دزدیدن دولت» کرد.
مراسم ششمین سالگرد ترور رفیق حریری نخست وزیر اسبق این کشور به فرصتی برای اعلام موجودیت اپوزیسیونی آشتیناپذیر تبدیل شد. فرزند وی، سعد حریری پس از پیروزی حزب “المستقبل” و همپیمانانش در انتخابات سال ۲۰۰۹ با اکثریت آراء به نخستوزیری رسید و دولت وحدت ملی را تشکیل داد. اما یکماه پیش با پافشاری بر برگزاری دادگاه بینالمللی ترور پدرش، این مقام را ازدست داد، زیرا حزبالله لبنان و متحدانش با بیرون آوردن وزیران مورد حمایت خود از کابینه وحدت ملی در روز ۱۲ ژانویه، باعث سقوط آن شدند. حزبالله از حریری خواسته بود که نتایج تحقیقات دادگاه را نپذیرد.
حزبالله در مظان اتهام قتل رفیق حریری
حزبالله لبنان مورد حمایت مالی و تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران است، شش سال پیش، در سال ۲۰۰۹ یک انفجار مهیب، به زندگی رفیق حریری و ۲۲ تن از همراهانش خاتمه داد؛ اما دادگاهی بینالمللی که کار رسیدگی به پرونده قتل رفیق حریری را برعهده دارد، بعد از شش سال برخی از اعضای حزب الله لبنان را متهم کرده است که در اجرای این عملیات تروریستی دست داشتهاند.
به گزارش خبرگزاری النشرة لبنان، در حالی که دولت جدید لبنان که ریاست آن با نجیب میقاتی است، از سوی افکار عمومی زیر فشار است که به برگزاری دادگاه بینالمللی رسیدگی به ترور حریری کمک کند. اما حزبالله که از میقاتی حمایت میکند، هشدار داده که هرگونه همکاری با دادگاه را، از دولتی که محصول تلاشهای اوست نمیپذیرد.
روز یکشنبه (۱۳ فوریه / ۲۴ بهمن) باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا و هیلاری کلینتون وزیرخارجه آمریکا از کابینه جدید لبنان خواستند با دادگاه بینالمللی سازمان ملل همکاری کند. اوباما گفت که «آمریکا تلاشهایی که به قصد دخالت در کار دادگاه یا ایجاد تنش در لبنان انجام شود را تحمل نخواهد کرد».
سنیها میقاتی را نماینده حزبالله میدانند
حریری در واکنش به اخبار و تحلیلهای حزبالله و همپیمانانش در مورد ماهیت دادگاه بینالمللی گفت: «دادگاه بینالمللی نه آمریکایی است و نه فرانسوی و نه اسرائیلی و از نظر ما در بالاترین مراتب عدالت انسانی قرار دارد. فقط چند نفر تروریست قاتل، محاکمه و قصاص خواهند شد؛ حالا اگر کسی می خواهد در مخالفت با نتایج دادگاه، خود را متهم کند اختیار با اوست.»
وی افزود: «از نتایج دادگاه پشتیبانی میکنیم و هرگز این اتهام را متوجه طائفه شیعه در لبنان و هیچ حزب یا گروهی نمیدانیم.»
تحلیلگران بر این باورند که سقوط دولت سعد حریری به نفرت پنهانی اهل سنت لبنان از شیعیان، که حزبالله نماد آنهاست، دامن میزند. طبق یک پیمان لبنانی و بر اساس ترکیب جمعیت لبنان، شیعیان ریاست مجلس و مسیحیان ریاست جمهوری را در اختیار دارند و سنّیها ریاست دولت را؛ اما این بار سنیها نتوانستهاند نماینده حقیقی خود را در دولت داشته باشند.
به نوشته روزنامه النّهار، جامعه سنّیمذهب لبنان “نجیب میقاتی” را نماینده منتخب حزبالله میداند که نمیتواند خواستههای طائفه سنی را نمایندگی کند. بنا بر این تحلیل، قدرت در لبنان توازن خود را از دست داده و این میتواند امنیت و همزیستی عادلانه در این کشور را تهدید کند.
سوریه خشنود است
به گزارش رسانههای لبنانی، دولت جدید این هفته نیز تشکیل نخواهد شد زیرا نجیب میقاتی دولت یکدست را برای لبنان متکثّر و متنوع، خطرناک میداند. اما حریری و هم پیمانان مسیحیاش مشارکت در دولت منصوب حزبالله را تحریم کردهاند.
در این میان بشار اسد رییس جمهور سوریه در تازهترین اظهارات خود گفته است که هیچ نگرانی درباره لبنان ندارد. به گزارش النّشرة، بشار اسد از اینکه مخالفان سیاستهای سوریه دیگر در رأس قدرت در لبنان نیستند بسیار خشنود است.
به نقل از: صدای المان