خاطره اعزام ژنرال هویزر به تهران را برای راضی کردن محمد رضا شاه به ترک قدرت و یا کشور به یاد نمیاورد؟
ویسنر دستور دارد که با سران حکومت مصر و در وحله اول حسنی مبارک رئیس جمهوری به طور صریح و بدون تعارف وارد مذاکره شده و خطوط سیاست های اینده امریکا را برای انان تشریح کند، و کارشناسان تخمین میزنند که لپ حرفهای اقای ویسنر همان
باشد که هویزر به شاه گفت و ان اینکه قبل از اینکه دیر شود چمدانت را ببند و به شرم الشیخ برو و بگذار ارتش با همراهی مردم و احزاب سیاسی میانه رو به توافقی برای انتخابات مجدد پارلمان و ریاست جمهوری برسند و مصر را از هرج و مرج و روی کار امدن تندروهای مذهبی حفظ کنند.
انچه که مسلم است مذاکرات فرانک ویسنر با حکومتیان مصر اسان نخواهد بود، مگر انکه سران ارتش پادرمیانی کنند و برای اجتناب از خونریزی و به مانند انچه در اعلامیه خود از طلبات مردم دفاع کرد، مبارک را تحت فشار به ترک قاهره و پست ریاست جمهوری کند و راه را برای سازش و تفاهم باز کند، اما قراین تا این لحظه خبر از استقامت مبارک و تکیه بر مسند قدرت میدهد، و این ان چیزی است که خوف خونریزی و خشونت را گسترش میدهد چرا که خواست مبارک بر خلاف میل و خواست مردم است، محمد البرادعی هم امروز در مصاحبه با العربیه از حسنی مبارک خواست که برای جلوگیری از خشونت و حفظ خون مردم، قدرت را ترک و از کشور خارج شود. صدای المان مینویسد.
عمر سلیمان، معاون جدید رئیسجمهور مصر، آمادگی خود را برای گفتوگو با گروههای اپوزیسیون بر سر تغییر قانون اساسی اعلام کرد. سلیمان در شامگاه دوشنبه (۱۱ بهمن/۳۱ ژانویه) در تلویزیون مصر تصریح کرد که حسنی مبارک وی را «مامور گفتوگو با همه نیروهای سیاسی کرده است».
بنا به گزارشهای رسیده، دهها هزار نفر در مراکز شهر قاهره تجمع کرده و خود را برای “راهپیمایی میلیونی” آماده میکنند. گروههای مخالف در مصر تظاهرات روز سهشنبه (۱۲ بهمن/ ۱ فوریه) را “راهپیمایی میلیونی” نامگذاری کرده و از مردم خواستهاند که در یک اعتصاب عمومی شرکت جویند.
به گفتهی سلیمان، گفتوگو میان دولت و نیروهای سیاسی باید «تمامی موضوعاتی را در بر گیرد که میتوانند به اصلاح قانون اساسی مصر منجر شوند.»
تاکنون ۱۲۵ نفر در ناآرامیهای مصر جان خود را از دست دادهاند. در پی ادامه تظاهرات، حسنی مبارک، رئیسجمهور مصر، مجبور به تغییر نخستوزیر و انتخاب معاونی برای خود شد. از سوی دیگر نیروهای اپوزیسیون اعلام کردند که دولت احمد شفیق، نخستوزیر جدید را نخواهند پذیرفت و بار دیگر خواستار برکناری حسنی مبارک شدند.
آمریکا خواهان خودداری از اعمال خشونت شد
در آستانه برگزاری تظاهرات گسترده در قاهره، دولت آمریکا خواهان پرهیز دولت و مخالفان از اعمال خشونت شد. کاخ سفید در روز دوشنبه (۱۱ بهمن/۳۱ ژانویه) ابراز امیدواری کرد که “راهپیمایی میلیونی”، نامی که مخالفان دولت به تظاهرات روز سهشنبه دادهاند، با آرامش و بدور از خشونت جریان یابد.
تظاهرکنندگان خواهان برکناری مبارک هستند
دولت آمریکا پرهیز نیروهای انتظامی از اعمال خشونت را «خشنود کننده» خواند و با توجه به ادامه اعتراضات خواهان «گذار بانظم به دمکراسی» در مصر شد. کاخ سفید هنوز خواهان کنارهگیری حسنی مبارک از مقام ریاستجمهوری نشده است. آمریکا، حسنی مبارک و کشور مصر را یکی از متحدان خود در منطقه به شمار میآورد.
به گفته وزارت امورخارجه آمریکا، فرانک ویسنر، سفیر پیشین این کشور در مصر، به عنوان نماینده ویژهی آمریکا به قاهره اعزام شده است. این دیپلمات باسابقه آمریکایی وظیفه دارد مذاکرات با نمایندگان ارشد حکومت مصر را به پیش برد و از مطالبات دمکراسیخواهانه در مصر حمایت کند. ویسنر در پایان ماموریت خود گزارشی از اوضاع مصر را به باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، ارائه خواهد داد.
ارتش مصر پیشتر اعلام کرده بود که از توسل به زور علیه تظاهرکنندگان دوری خواهد جست. بنا به آخرین خبرهای رسیده، نیروهای ارتش در خیابانهای قاهره دست به کنترل کارت شناسایی تظاهرکنندگان زدهاند.
مخالفت حماس از برپایی تظاهرات در همبستگی با مصریان
به گفته فعالان حقوقبشر، حماس از برگزاری یک تظاهرات در باریکه غزه در همبستگی با مردم مصر جلوگیری کرده است. سازمان دیدهبان حقوقبشر در بامداد روز سهشنبه (۱۲ بهمن/۱ فوریه) اعلام کرد که نیروهای انتظامی حماس در روز دوشنبه به تظاهرات گروهی از مردم غزه حمله و ۶ زن را دستگیر و ۲۰ نفر دیگر را تهدید به بازداشت کردهاند.
این افراد با امضای ضمانتنامه کتبی متعهد شدهاند که در تظاهرات بدون مجوز شرکت نجویند. به گفته دیدهبان حقوق بشر، ماموران انتظامی حماس با توهین به بازداشتشدگان، به ضرب و شتم آنان پرداختهاند.
سارا لئا ویستون، مدیر بخش خاورمیانهی دیدهبان حقوقبشر، گفت: «حماس نباید بطور خودسرانه در تظاهرات مردم در رابطه با مصر یا هر موضوع دیگر مداخله کند.»
تشکیلات حماس در غزه تاکنون درباره ناآرامیهای مصر سکوت اختیار کرده و هیچگونه موضع رسمی اتخاذ نکرده است.