ایران، تا کنون هیچ توضیحی از سوی مسئولان ارائه نشده است. این وبلاگ در مسابقهوبلاگ برتر دویچهوله در سال گذشته سوم شد.
مسئولان جمهوری اسلامی تا کنون هیچ پاسخ روشنی در توضیح دلایل فیلترشدن وبلاگ “مهار بیابانزایی” ارائه نکردهاند.
“مهار بیابانزایی” پرمخاطبترین وبلاگ زیستمحیطی ایران، در ۲۸ آذرماه ۱۳۸۹ به حکم “کمیتهی مصادیق محتوای مجرمانهی رایانهای” فیلتر شد.
محمد درویش، نویسندهی “مهار بیابانزایی”، در گفتوگو با دویچهوله میگوید: «تصمیم گرفتم دیگر ننویسم، چون به نظرم این نحوهی برخورد با یک وبلاگ علمی و محیط زیستی بسیار توهینآمیز و نشاندهندهی مظلومیت مضاعفی است که محیط زیست ما با آن درگیر است».
درویش میگوید، در ابتدا ایمیلی دریافت کرده که در آن اطلاع داده شده بود، به دلیل عدم «رعایت مقررات» و طبق «قانون جرائم رایانهای» این وبلاگ فیلتر شده است.
وی در توضیح واکنش مسئولان به تلاشهایش برای پی بردن به دلایل فیلتر شدن “مهار بیابانزایی”، میافزاید: «آنها گفتند، مشخصات کامل را بفرستید تا بررسی کنیم و بعد از بررسی گفتند، باید فرمی را پر کنید و تعهد بدهید که دیگر مرتکب خلاف نمیشوید. من هم جواب دادم، چه خلافی کردم که باید دیگر مرتکب آن نشوم، پاسخ ندادند. جواب دادم وقتی نمیدانم چه خلافی کردم چطور تعهد بدهم؟ ممکن است همان خلاف را به صورت سهوی تکرار کنم».
“مهار بیابانزایی” یکی از ۱۱ وبلاگی بود که توانست در سال گذشته به مسابقهی بینالمللی “وبلاگ برتر” دویچهوله راه یابد و سرانجام مقام سوم را به دست بیاورد.
این وبلاگ در ایران نیز در چند مسابقهی وبلاگنویسی مقام اول را در بخش وبلاگهای حوزهی محیط زیست کسب کرد.
“مهار بیابانزایی” در فروردین ۱۳۸۴ تأسیس شد. این وبلاگ که مطالب آن هر روز تازه میشد به مرجعی برای فعالان محیط زیست ایران تبدیل شده بود.
اعتراض به فیلتر “مهار بیابانزایی”
تا کنون بسیاری به فیلتر شدن “مهار بیابانزایی” اعتراض کردهاند. هیأت علمی مؤسسهی تحقیقات جنگلها و مراتع در تارنمای خود از این وبلاگ به عنوان «مؤثرترین وبلاگ علمی در حوزهی منابع طبیعی ایران» نام برده و نوشته است: «آیا خبری از این ناگوارتر میتوانست پایانی باشد بر سال تلخ تنوع زیستی (۲۰۱۰) در ایران».
“گرینبلاگ” صفحهای را برای اعتراض به فیلتر “مهار بیابانزایی” ایجاد کرده و “دیدهبان طبیعت بختیاری” از فیلتر شدن این وبلاگ به عنوان «مصیبتی دیگر بر پیکرهی محیط زیست وطن» یاد کرده است.
محمد درویش، عضو هیأت علمی مؤسسهی تحقیقات جنگلها و مراتع، خود در مورد علت فیلتر شدن این وبلاگ میگوید: «فکر میکنم به این علت وبلاگ من فیلتر شد که خواننده داشت و در حوزهی محیط زیست مؤثر بود، در سال ۲۰۱۰ به طور متوسط روزانه ۱۵ هزار بازدیدکننده داشت و در ماه دسامبر این تعداد به ۲۵ هزار رسید».
«این اقدام در تناقض با اظهارات مسئولان است»
درویش فیلتر شدن “مهار بیابانزایی” را در تناقض با اظهارات رئيس جمهور ایران میداند و میگوید: «محمود احمدینژاد سال گذشته در کنفرانس تغییر اقلیم در کپنهاگ، پایتخت دانمارک، اعلام کرد که از هر شخصیت حقیقی و حقوقی که برای ارتقای فرهنگی و اطلاعاتی مردم در حوزهی محیط زیست فعالیت میکند تشکر و قدردانی میکند».
وی میافزاید: «حتی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت، مشکل جدی ما در حوزهی محیط زیست حساس نبودن مردم نسبت به مسایل محیط زیست است و از همهی اندیشمندان، متخصصین و فعالان محیط زیست خواست که با فعالیتهای رسانهای و نوشتاری مردم را نسبت به محیط زیست فعال کنند. وقتی چنین درخواستی میشود پس چرا قدیمیترین و مشهورترین وبلاگ حوزهی محیط زیست را فیلتر میکنند».
محمد درویش، نویسندهی وبلاگ “مهار بیابانزایی”، با ابراز تأسف میافزاید: «انتظار من این بود که اگر احساس میشد، بعضی از خطوط در وبلاگ من رعایت نشده حداقل یک تذکری میدادند و اگر من این تذکرها را رعایت نمیکردم بعدا اقدام به فیتلر میکردند. ولی با یک وبلاگ علمی مثل “مهار بیابانزایی” همان برخوردی را کردند که با یک وبلاگ مجهولالهویه که ممکن است زرد یا پورنو باشد میکنند. در صورتی که آن وبلاگ مجهولالهویه میتواند بعدها با یک اسم جدید ایجاد شود. ولی من نمیتوانم این کار را بکنم».
درویش ابراز امیدواری میکند که مسئولان از خود «ظرفیت بیشتری» نشان دهند و با مجاز شمردن «بحثهای کارشناسی و تحمل انتقاد به جای پاک کردن صورت مسئله تلاش کنند مسایل را حل کنند».
“مهار بیابانزایی” در سالی فیتلر شد که در آن بیش از ۴۰ هزار هکتار از جنگلهای شمال و غرب ایران سوخت، آلودگی هوای تهران بارها از حد مجاز فراتر رفت، باغ گیاهشناسی نوشهر تخریب شد، حیات تالابها با خطر مواجه شد، گرد و غبار ناشی از ریزگردها بسیاری از مناطق را فرا گرفت، دریاچهی ارومیه رو به نابودی رفت و گونههای جانوری و گیاهی نیز همچون گونهی انسانی از تأثیرات این مصیبتها در امان نماند.
Deutsche welle