از اسرائیل پس خواهد گرفت و در مقابل آن از ایران، حماس و حزب الله فاصله خواهد گرفت.
این روزنامه اسرائیلی در گزارش خود به تلاش های میانجی گرانه آمریکا برای صلح میان سوریه و اسرائیل اشاره کرده است. این مذاکرات البته سابقه ای دیرینه دارد و آغاز آن به سال 1990 زمان زمامداری حافظ اسد رئیس جمهور فقید سوریه باز می گردد. این مذاکرات پس از 10 سال به بن بست می رسد. سوریه شرط خود برای صلح با اسرائیل را باز پس گیری بلندی های جولان اعلام کرده است. تا کنون هیچ دولت اسرائیلی با این خواست موافقت نکرده است. تنها دولت اسحاق رابین بود که با باز پس دادن بیشتر بلندی های جولان موافقت کرده بود که با مخالفت حافظ اسد که خواهان باز پس گرفتن کل جولان بود روبرو شد.
بلندی های جولان سوریه را اسرائیل در جنگ شش روزه 1967 به اشغال خود در آورد. پس از ان دولت تل آویو در سال 1981 این بخش از خاک سوریه را جزو خاک خود اعلام کرد؛ تصمیمی که هیچ گاه مورد موافقت سازمان ملل متحد قرار نگرفت.
پس از آن و در سال 2008 دور جدیدی از مذاکرات غیر مستقیم میان سوریه و اسرائیل با میانجی گری ترکیه آغاز شد. این مذاکرات نیز با حمله اسرائیل به نوار غزه در فلسطین که تحت حاکمیت گروه “حماس” قرار دارد به حال تعلیق در آمد.
سال 2010 تلاش هایی آمریکایی برای از سرگیری مذاکرات صلح میان سوریه و اسرائیل آغاز شد. حال روزنامه اسرائیلی هاآرتص ادعا کرده است که دولت آمریکا با خاندان اسد در روسیه تماسهای مخفی و به دور از دید عمومی بر قرار کند تا شاید بتواند آنها را به صلح با تل آویو متقاعد کند.
در صورت صحت داشتن این اخبار، این تلاش در حالی صورت می گرد که شماری از کشورهای آمریکای لاتین در هفته های اخیر، کشور مستقل فلسطینی بر پایه آن چیزی که سازمان ملل تصویب کرده بود و پیش از به نتیجه رسیدن مذاکرات صلح میان تشکیلات خودگردان فلسطین و اسرائیل را به رسیمت شناخته اند.
ها آرتص در ادامه گزارش خود می افزاید: “یک روزنامه کویتی ادعا کرده است که سوریه خود را برای فاصله گرفتن از ایران، حزب الله و حماس مهیا میکند.”
سوریه هم اکنون مهمترین متحد ایران در منطقه است. این کشور همچنین همپیمان حزب الله لبنان و حماس فلسطین است. بسیاری از رهبران حماس از جمله خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس در سوریه اقامت دارند.
این روزنامه همچنین تاکید کرده است که کاخ سفید در چند ماه اخیر بر حجم مراودههای مخفیانه خود با دمشق برای برقراری صلح میان سوریه و اسرائیل افزوده است.
بر پایه این گزارش تاکنون مقامهای دو طرف چندین بار جلسات شور و مشورت به دور از رسانه ها داشته اند و طرف سوری در این مدت بسیار با هیات مذاکره کننده امریکایی کنار آمده و خود را برای صلحی پایدار با اسرائیل مهیا کرده است.
این روزنامه ادعا کرده است که ولید معلم وزیر امور خارجه سوریه گفته است: “سوری ها آماده مذاکرات و گفت و گو با اسرائیلیها در مسیر صلح هستند.”
در گزارش روزنامه اسرائیلی آمده است: “دنیس راس مشاور باراک اوباما نیز پس از چندین دور گفتگو با مقامهای سوری به کاخ سفید اطلاع میدهد که سوریه آماده است ارتباط خود را با ایران کاهش داده و البته از حجم مراودهها با حماس و حزب الله هم بکاهد. دمشق میتواند در مسیر مبازره با ترور در کنار ایالات متحده بایستد.”
بر پایه این گزارش، اسرائیلیها نیز برای صلحی تمام عیار با سوری ها مهیا هستند. هاآرتص در این باره توضیح می دهد: “اسرائیل حاضر است با شرط گفت و گو در خصوص حق آب و عادی سازی رابطه با دمشق، بلندی های جولان را به این کشور بازگرداند.”
بلندی های جولان منطقه ای استراتژیک و مشرف بر مساحت بزرگی از اسرائیل به ویژه تل آویو پایتخت اسرائیل است. این منطقه همچنین دارای منابع سرشار “آب” است که اسرائیل به آن احتیاج دارد.