.
حکومت ایران قبلا برای مبارزه با اعتراضات مردمی به هنگام اعلام حذف یارانه ها و سوبسیدها بیش از 2000 منطقه امنیتی در تهران بوجود اورده و نیروهای بسیجی ، پلیس و به همراه لباس شخصی ها را در انان و به جهت سرکوب مردم در صورت اعتراض به گرانی کمرشکن و سنگینی قیمتها که بر جان و مال انان سنگینی میکند،، اماده کرده است، یک شهروند تهرانی میگوید، امروز حضور و مانور این نیروها در تهران چنان عیان بود که ادم تصور میکند کودتایی رخ داده است.. لازم به گفتن است که خبرهای رسیده از شهرهای بزرگ هم در همین وصف است.
صدای المان میگوید، ساعاتی پس از سخنرانی احمدینژاد در تلویزیون، «ستاد هدفمند کردن یارانهها» اصلاح قیمتهای حاملهای انرژی را آغاز کرد. در نخستین مرحله بهای بنزین و گاز مصرفی خودروها تغییر میکند. بهای بنزین ۷۰۰ تومان اعلام شده است.
محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری ایران، شنبه شب در سخنرانی خود آغاز حذف تدریجی یارانهها را اعلام کرد. او گفت، اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها از روز یکشنبه (۲۸ آذر/۱۹ دسامبر) آغاز میشود.
در دو اطلاعیهای که در نخستین دقایق آغاز روز یکشنبه توسط «ستاد هدفمند کردن(سوبسیدها) یارانهها» منتشر شد، قیمتهای برخی اقلام سوخت مانند بنزین و گاز خودرو اعلام شد. براساس این اطلاعیه بهای بنزین معمولی به نرخ آزاد هر لیتر ۷۰۰ تومان خواهد بود. پیش از این، بنزین آزاد به نرخ ۴۰۰ تومان عرضه میشد.
بنزین سهمیهای از این پس ۴۰۰ تومان و گاز خودرو (سی ان جی) هر متر مکعب به قیمت ۳۰۰ تومان عرضه خواهد شد.
بنابر اطلاعیهی «ستاد هدفمند کردن یارانهها» قیمت گازوئیل غیرسهمیهای ۳۵۰ تومان خواهد بود. قیمت سهمیهای گازوئیل که برای بخش کشاورزی در نظر گرفته شده، هر لیتر ۱۵۰ تومان تعیین شده است.
علاوه بر بنزین و گاز خودرو، قیمتهای گازوئیل، نفت کوره، گاز مایع، گاز طبیعی، نفت سفید و برق نیز افزایش یافته و از این پس با نرخ جدیدی عرضه خواهد شد.
«تورم، موج ورشکستگی بنگاهها و اعتراضات در راه است»
مطابق مصوبه مجلس، قانون هدفمند کردن یارانهها میبایست از آغاز سال ۱۳۸۹ به اجرا درمیآمد، اما نگرانی از پیامدهای حذف سوبسیدها، اجرای آن را ماه به ماه به تاخیر انداخت.
یک نماینده مجلس میگوید هنوز بسترهای اقتصاد کشور برای اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها آماده نیست.
بهمن اخوان، نماینده تفرش در مجلس، به وبسایت «خبرآنلاین» گفته است: «نفس هدفمندکردن یارانهها کار بسیار خوبی است چون این اتفاق در اکثر کشورهای دنیا افتاده است اما در شرایط کشور ما، پیاده کردن هدفمندی یارانهها به نظر نمیرسد اولویت اقتصاد باشد؛ به عبارتی هنوز بسترهای اقتصاد ما برای اجرا کردن این طرح اقتصادی مهم آماده نیست.»
این نماینده گفته است: «اگر نتوانیم یک جراحی تمیز و رادیکال انجام دهیم، واکنشهای این موجود زنده به شکل تورم، موج ورشکستگی بنگاهها و اعتراضات احتمالی بروز میدهد و پس از آن مجبور به توقف طرح خواهیم شد که هزینه بسیار سنگینی دارد.»
افزایش قیمت سوخت، هزینههای واحدهای تولیدی را به شدت بالا میبرد. دولت اعلام کرده برای واحدهای تولیدی بستههای حمایتی تدارک دیده است. به گفته دولت، این بستههای حمایتی وامهایی بین ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان با سود ۷ درصد است.
صفهای طولانی در پمپبنزینها
وبسایت خبری «كلمه» که به میرحسین موسوی نزدیک است نوشته است: «هنوز دقايقى از پخش مستقيم اظهارات رئيس دولت در سيماى جمهورى اسلامى نگذشته است كه از سطح شهر تهران خبر مىرسد صفهاى طولانى در برابر پمپبنزينهاى پايتخت ايجاد شده و نيروهاى پليس نيز به صورت گسترده در سطح معابر و ميادين شهر حضور يافتهاند.»
«کلمه» در ادامه گزارش خود نوشته است: «نیروهای پلیس و همچنین ماموران لباس شخصی به طور ویژه در کنار پمپ بنزینها حضور پررنگی دارند و چراغهای گردان خودروهای پلیس، بر روی صفهای طولانی که از دقایق ابتدایی اعلام آغاز طرح هدفمندی، جلوی پمپ بنزینها تشکیل شده، نور میاندازد تا شاید شبی که به گفتهی حامیان دولت، نباید صبح شود، قدری روشنایی به خود ببیند.»
میرحسین موسوی، یکی از چهرههای معترض حاکمیت، اخیرا نسبت به امنیتی کردن فضای کشور به بهانهی هدفمند کردن یارانهها هشدار داده و گفته بود: «هنر نیست که برای اجرای هدفمند کردن یارانهها در ۲۰۰۰ منطقه تهران نیرو بچینیم.»