جلال طالبانی، رئیس جمهوری عراق روز پنجشنبه (25 نوامبر)، از نوری مالکی، نخست وزیر، که دوره صدارتش به پایان رسیده است، خواست دولتی جدید را تشکیل دهد.
این امر همراه با نگرانی عمیق سپاه قدس همراه است،چرا که دیگر مالکی هر کار دلش بخواهد نمی تواند انجام دهد و شورای عالی سیاسی عراق که ریاست ان را علاوی به عهده دارد، دارای قدرت رای منفی و اجرایی بر تصمیمات دولت دارد.
این درخواست حاکی از آن است که سرانجام ماهها بلاتکلیفی سیاسی در عراق رو به پایان است.
انتخابات پارلمانی در عراق که در ماه مارس برگزار شد نتیجه قطعی در بر نداشت و از آن زمان تاکنون صحنه سیاسی عراق در بن بست قرار داشته است.
عراق در هشت ماه پس از برگزاری انتخابات بدون دولت جدید بود که فاصله زمانی بیسابقه ای بین برگزاری انتخابات و تشکیل دولت جدید در تاریخ جهان تلقی می شود.
دو هفته پیش جناح های مختلف سیاسی عراق سرانجام در مورد تقسیم قدرت به توافق رسیدند و اکنون آقای مالکی سی روز فرصت دارد دولتی قابل قبول برای همه جناح های سیاسی این کشور تشکیل دهد.
امروز آقای طالبانی، که خود اخبرا در مقام ریاست جمهوری ابقا شد، آقای مالکی را نخست وزیر منتخب اعلام کرد.
جناح های سیاسی عراق همگی کمیته هایی را تشکیل داده و مامور کرده اند تا سهمی از وزارتخانه ها و کابینه را به دست آورند. سهم جناح ها بر اساس “نظام امتیازی” تعیین می شود.
هر جناح بر اساس میزان موفقیتش در انتخابات سراسری ماه مارس امتیازی دریافت می کند و لازمه دستیابی به هر وزارتخانه و سمت دولتی، بسته به اهمیتش، تعداد معینی امتیاز است.
پس از رای گیری نمایندگان پارلمان عراق در روز یازدهم نوامبر و انتخاب مجدد نوری مالکی به عنوان نخست وزیر و همچنین بنا به قانون اساسی عراق جلال طالبانی، رئیس جمهور، پانزده روز فرصت داشت تا نخست وزیر جدید را منصوب کند.
انتظار می رفت که آقای طالبانی روز یکشنبه (21 نوامبر)، و بلافاصله پس از عید قربان آقای مالکی را نخست وزیر مجدد عراق اعلام کند اما ظاهرا این موضوع تا امروز به تعویق افتاد تا آقای مالکی فرصت بیشتری برای مذاکره در مورد سمت های وزارت داشته باشد. اولین دور صدارت آقای مالکی در سال 2006 آغاز شد.
ترس از علاوی
به گفته گابریل گیتهاوس، گزارشگر بی بی سی در بغداد، می گوید راهی که در پیش روی نوری مالکی قرار دارد – تقسیم وزارتخانه ها بین احزاب و جناح هایی که روابط دوستانه ای بایکدیگر ندارند – بالقوه پر دست انداز است و مسیری آسان نخواهد بود.
انتظار می رود که دولت جدید عراق شامل همه جناح های اصلی عراق باشد – از جمله کردها و احزاب سیاسی شیعه که با ایران همسو هستند.
در این دولت همچنین باید ائتلاف العراقیه ایاد علاوی، نخست وزیر سابق عراق، که از حمایت اغلب سنی ها برخوردار است، مشارکت داشته باشد.
ائتلاف آقای علاوی در انتخابات ماه مارس کرسی های بیشتری را در مقایسه با “ائتلاف ملی” آقای مالکی که عمدتا شیعه است، به دست آورد اما در مذاکرات تشکیل دولت جدید شکست خورد.
اما بیم می رود آقای علاوی ممکن است اگر احساس کند در حاشیه گذاشته شده، از شرکت در تشکیل دولت جدید انصراف دهد.
به گفته گزارشگر بی بی سی اگر این اتفاق بیافتد، ضربه ای بزرگ به روند آشتی ملی در عراق وارد خواهد شد و این در حالی است که آمریکا قصد دارد آخرین سربازان خود را تا یک سال دیگر از عراق خارج کند