اطمینان و دوری انان از خشونت وارد ارتش و نیرو های امنیتی عراق کردند، در افغانستان در شرف تکمیل است، که از یک طرف
دولت و شورای صلح مرکب از 70 نفر از ریش سفیدان و سیاسیون افغانی قرار دارد و از طرف دیگر نیروها و سران طالبان.
کارشناسان و تحلیل گران افغانی بر این اعتقاد هستند که با تمام دشواری ها و سختی هایی که ممکن است در راه موفقیت این مباحث و گفتگو بین طرفین باشد، اما اغاز این نشست برای صلح، خود یک پیروزی است، و میرود که سنت بحث و جدل سیاسی بین گرایشات مختلف سیاسی را ممکن و تابوی موجود بین دولت و طالبان را در هم شکند، و این ان وحشتی است که سپاه قدس و دولت امنیتی ایران را به خود مشغول کرده است، و شروع به کمک های تخریبی خود به ان بخش از طالبان که ضد گفتگو و مباحثه هستند، کرده است، مثل گروه گلوبدین حکمت یار که واسط
سپاه قدس و طالبان بود، و یا گروه جلالدین حقانی که در شرق و جنوب افغانستان نیروهایی را در اختیار دارد و در جنگ با دولت مرکزی است، و هر نوع مذاکره را رد میکند، و در این اواخر از هدف های هواپیماهای بدون خلبان ناتو بوده است و شماری از رهبران و افراد خود را از دست داده است.
امروز گمرگ مرزی افغانستان در غرب این کشور اعلام کرد که در حدود 20 تن مواد انفجاری و مخرب را که در کارتون های مواد غذایی و اسباب بازی جا سازی شده بود و از ایران وارد افغانستان شده بود را کشف کردند، و اعلام کردند که این سومین محموله ایی است که در 6 ماه اخیر(یعنی از زمانی که صحبت صلح بین دولت و طالبان جدی شد) کشف کرده اند، و تمامی ادوات جنگی و مواد انفجاری ساخت ایران بوده است.
اینکه رژیم ایران از ارامش و صلح در افغانستان وحشت دارد،جای تعجب ندارد و به مانند عراق و لبنان، چنانکه در این ممالک ارامشی و ثبات بوجود اید، به عنوان سیاست غرب و امریکا تلقی خواهد شد و بازتابی وحشتناک در داخل ایران خواهد داشت، و تبلیغات 30 ساله و بخصوص 10 ساله انان که امریکا مسئول بی ثباتی است، بر باد خواهد رفت و اندک حامی هم که در منطقه دارد را از دست خواهد داد.
اما عمده دخالت رژیم در این دول و کشتن سربازان امریکایی و ناتو برای چانه زنی و گرفتن امتیاز در مذاکرات با غرب است تا خود را به عنوان قدرتی در منطقه به غرب و بقیه دنیا تحمیل کند، عملی تروریستی که مردم کشورهای مربوطه باید ان را پرداخت کنند.
تلاش برای برقراری صلح در افغانستان به جریان افتاده است. گفته میشود میان رهبری افغانستان و بالاترین حلقه اسلامگرایان طالبان گفتوگوهای محرمانهای در جریان است. طالبان تاکنون شرط مذاکره را خروج آمریکاییها اعلام میکرد
.
بر پایهی گزارش روزنامه “واشنگتن پست”، مذاکرات در وهلهی نخست با نمایندگان “کویته شورا” که در پاکستان مستقر است آغاز شدهاند. گفته میشود، این شورا مجاز است به نمایندگی از سوی رهبر طالبان، ملا محمد عمر، سخن بگوید.
نخستین بار است که اسلامگرایان پیرامون ملاعمر حاضر به گفتوگوهایی برای پایان دادن به خشونتها شدهاند. این نیروها تاکنون خروج نیروهای نظامی خارجی از افغانستان را پیششرط مذاکرات اعلام کرده بودند.
روزنامهی “واشنگتن پست” با استناد به منابع خود مینویسد، “کویته شورا” مذاکرات خود در زمینهی توافقی همهجانبه برای برقراری صلح را آغاز کرده است..
گزارش “واشنگتن پست” بر سخنان ۶ یا ۷ نفر متکی است که در مذاکرات شرکت دارند و یا در حاشیهی آن هستند. این مذاکرات در مرحلهی آغازین است، ولی منابع این روزنامه میگویند، مذاکرهکنندگان در قصد و نیت خود جدی هستند.
یک منبع “واشنگتن پست” که نخواسته نامش فاش شود، به این روزنامه گفت: «آنها به طور جدی علاقمند هستند راه حلی پیدا کنند.»
یک سخنگوی حامد کرزای روز سهشنبه (۵ اکتبر / ۱۳ مهر) گفت، شورای عالی صلح افغانستان گفتوگوها را با آندسته از رهبران طالبان آغاز خواهد کرد که خود از راههای غیرمستقیم با دولت تماسهایی برقرار کردهاند.
جلالالدین حقانی
جلالالدین حقانی بخشی از نیروهای افراطی طالبان که در گفتوگوها شرکت ندارند، متعلق به شبکهای افراطی است، جلالالدین حقانی در مناطق مرزی شرق افغانستان عمل میکند. این جناح از جمله هدفهای رزمی نیروهای نظامی آمریکایی است.
کارشناسان میگویند که در صورت موفقیت مذاکرات و تفهیم ان به مردم افغانستان که از مذاکرات صلح حمایت میکنند، فشار بر دیگر گروه های افراطی مثل حقانی افزایش خواهد یافت و انان را ناچار خواهد کرد که به بحث های صلح طلبانه بپیوندند
.
اما ان چیزی که مهمتر است دایره نفوذ و خرابکاری حکومت ایران را محدود و یا نابود خواهد کرد، و بگر افغانستان روح ارامش را لمس کند مرگ تدریجی برای سپاه قدس رژیم اهران خواهد بود، از همین منظر است که حکومت نظامی ایران به افزایش کمک های مالی و لجستیکی خود را تا حد اموزش نیروهای گلوبدین حکمت یار و جلاالدین حقانی را به طرز قابل توجی افزایش داده است، تا به هر شکل روند مذاکرات صلح را خفه کند، تا ارامش به مردم مفلوک افغان نرسد.