نگرانی حسنی مبارک از نفوذ ایران در منطقه

By A A سپتامبر6,2010

حسنی مبارک رئیس جمهور مصر روز یکشنبه (۵سپتامبر/۱۴ شهریور) در یک سخنرانی  در قاهره  ‌گفت، «نگران نفوذ ایران در منطقه» است. به گفته‌ی حسنی مبارک، دنیای عرب و اسلام با «دوران دشواری» مواجه است.

رئیس جمهور مصر افزود: «علاوه‌بر مشکلات در افغانستان، پاکستان، عراق، لبنان،  سودان و سومالی، خطرات تازه‌ای پدید آمده که ثبات منطقه را تهدید می‌کنند.»

خبرگزاری فرانسه در گزارش خود از قاهره نوشته است که اشاره‌ رئیس جمهور مصر به جمهوری اسلامی ایران است. بسیاری از کشورهای عرب منطقه نگران حمایت ایران از گروه‌ به‌شدت مسلح حزب‌الله در لبنان و سازمان حماس در سرزمین‌های فلسطینی هستند. این گروه‌ها با مذاکرات مستقیم میان اسرائیل و فلسطینی‌ها مخالف‌ می‌کنند.

دولت خودگران فلسطین حتی ایران را عامل و محرک اصلی شکاف و اختلاف ادامه‌دار میان گروه‌های عمده فلسطینی می‌دانند. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به‌تازگی در سخنانی در تونس اعلام کرد که حماس به خواست تهران طرح آشتی ملی میان دو گروه عمده فلسطینی را امضا نکرد. این طرح با میانجیگری مصر تهیه شده بود و اسماعیل هنیه، مرد قدرتمند حماس قبلا از آن حمایت می‌کرد.

لغو سفر متکی به قاهره

مصر هفته‌ی گذشته سفر از پیش‌برنامه‌ریزی شده‌ی منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران را لغو کرد. این اقدام مصر پس از آن صورت گرفت که دولت ایران از آغاز مذاکرات مستقیم صلح میان اسرائیل و فلسطینی‌ها و حمایت کشورهای عربی از این گفت‌وگوها به شدت انتقاد کرد.

محمود احمدی‌نژاد Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: محمود احمدی‌نژادمحمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهور ایران در یک سخنرانی در تهران به شدت به این مذاکرات حمله کرد و گفت: «این مذاکرات شکست‌خورده است، سرنوشت فلسطین در فلسطین و از طریق مقاومت مردم فلسطین تعیین می‌شود.»

احمدی‌نژاد در این سخنرانی صلاحیت محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگران فلسطین برای رهبری گفت‌گوهای فلسطنیی‌ها و هدایت مذاکرات را نیز زیر پرسش برد و گفت: «چه کسی می‌خواهد گفت‌وگو کند از جانب چه کسانی نمایندگی دارند که گفت‌وگو کنند؟ نماینده مردم فلسطین چه کسی است؟ کسانی که می‌خواهند گفت‌وگو و صحبت کنند از کجا این نمایندگی را به دست آورده‌اند؟»

مذاکرات مستقیم صلح میان اسرائیل و فلسطینی‌ها از روز دوم سپتامبر در واشگتن آغاز شده و دور بعدی آن روزهای ۱۴ و ۱۵ سپتامبر در شهر بندری شرم‌الشیخ مصر برگزار خواهد شد. حسنی مبارک، که کشورش نقش مهمی را در فرایند صلح خارومیانه بازی می‌کند در نخستین دور گفت‌وگوها در واشنگتن حضور داشت.

اختلاف‌های دیرین تهران و قاهره

مناسبات قاهره و تهران در سال ۱۹۸۰ و در پی شناسایی اسرائیل از سوی مصر در سال‌های دهه‌ی هشتاد میلادی قطع شد. از آن پس تاکنون همه‌ی تلاش‌های برای عادی‌سازی این مناسبات بی‌نتیجه مانده است.

سال گذشته حسنی مبارک در یک سخنرانی تندی علیه جمهوری اسلامی ایران گفته بود، «ایران با هرگونه صلح‌ و سازش دشمنی دارد و منطقه را به مرز جهنم پیش می‌برد.»

رئیس جمهور مصر افزوده بود: «آن‌ها آرزو دارند نفوذ و برنامه‌های خود را به جهان عرب تحمیل کنند و آتش عدم تعادل و ناهماهنگی را در فلسطین و منطقه عربی بیفروزند.»

ناظران سیاسی در منطقه می‌گویند، جمهوری اسلامی ایران مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینی‌ها را به زیان خود می‌داند. ارزیابی حکومت تهران آن است که ایالات متحده‌ی آمریکا و متحدین آن با خلاص‌شدن از بحران خاورمیانه، همه‌ی نیروی خودرا در جهت اعمال فشار علیه جمهوری اسلامی به‌کار خواهند گرفت.

بر گرفته از صدای المان

By A A

Related Post