=UNPO ، تعدادى از سناتورھاى حزب راديکال ايتاليا و ھمکارى بى دريغ حزب مردم بلوچستان برگزار شد موفق گرديد فعالين و تشکلات سياسى از حوزه ھاى فکرى گوناگون را گردھم آورد که در نوع خود بى نظير بود۔ در اين کنفرانس اعضايى از “کنگره ملیتهای ایران فدرال”(حزب همبستگی اهواز ، حزب مردم بلوچستان،حزب کومله، حرکت ملى – دمکراتیک ترکمن، حزب دمکرات کوردستان ایران، ، جنبش فدرال دموکرات آذربايجان، حزب اتحاد بختيارى و لرستان،) فعالينى از سازمانها و تشکل های مستقلی از جمله انجمن پژوهشگران ایران، انستیتوی ایران و عرب، سازمان فدائیان اکثریت، و سازمان سولیداریتی(ھمبستگى) برای ایران ، سازمان اتحاد فدائيان خلق ايران، فعالين به نامى از جنبش برابرى طلبانه زنان ايران ھمچون ميھن جزنى، رؤيا کاشفى، ناھيد بھمنى، آسيه امينى، شادى امين ، صديقه عدالتى و فاخته زمانى و تنی چند از گزارشگران و تحليلگران سياسى مستقل از جمله آقاى احمد رفعت و عليرضا نورى زاده و آکاديميسين ھايى ھمچون دکتر ضياء صدر، دکتر مھرداد درويش پور، دکترعليرضا اصغرزاده، دکتر شھريار آھى و دکتر ادريس احمدى و ھمچنين آقاى يوسف بنى طرف نويسنده مشھورعرب ايرانى شرکت داشتند. بعضی از افراد دعوت شده مثل اقایان احمد باطبی فعال حقوق بشر و دکتر رضا براهنی از دانشگاه تورنتو به دلیل مشکلات مسافرتى قادر به شرکت در کنفرانس نشده بودند. سناتورھاى ايتاليائى اقایان مارکو پردوکا عضو شورای مرکزی حزب رادیکال،،مارکو پنه لا از رهبران بین المللی و مرکزی حزب رادیکال ایتالیا، خانم فیاما نیریستین عضو شورای روابط خارجی دولت ایتالیا،،اقای ماتئو مکاچی معاون ریئس سنای ایتالیا از حزب رادیکال،،اقای پیترو مارسنارو عضو سنای ایتالیا از حزب دمکراتیک ایتالیا،،اقای ماریزییو تورکو نائب الرئیس سنای ایتالیا از حزب رادیکال،، خانم اما بونینو معاون ریئس سنای ایتالیا و عضو سابق روابط بین الملل اروپا، و از دیگر کشورها اقای هاری وان بومل از حزب سوسیالیست هلند و عضو پارلمان اروپا،، اقای دیوید کی س رئیس انستیتوی سایبر دیسیدنت و روزنامه نگار،،اقای امانوئل اتولگی مدیر انستیتوی ماورائ اقیانوس ،، و مارینو بوسداچین رئیس هیت مدیره سازمان یو ان پی او، از جمله شرکت کنندگان در اين کنفرانس بودند۔
حضور ایرانیهای تبعیدی ، مدافعان حقوق بشر ، نمایندگان جامعه مدنی، نمایندگان سازمانها و احزاب مختلف و کارشناسان بین المللی که برای بررسى طرحھاى مختلف در مورد چگونگی گذار و تحکیم دموکراسی در ایران حضور بھم رسانده بودند پيامى بسيار روشن و رسا را به جوامع بين المللى و ھمه ايرانيان در جدى و الزامى بودن تغييرات اجتماعى متناسب با قرن 21 ارسال نمود۔
سناتور پیترو مارسنارو ، رئیس کمیته ویژه در مورد حقوق بشر پارلمان ايتاليا اظهار داشت که جامعه بین المللی می تواند و بايد از جنبش های دموکراتیک در ایران حمایت کند. او استدلال نمود که توجه جامعه بین المللی به نقض حقوق بشر نسبت به مسئله ھسته اى در ایران بایستی از اهمیت بیشتری خوردار باشد۔
سناتور بونی نو، معاون رئیس مجلس سنا حمایت کامل خود را از تشکیل این کنفرانس ابراز داشت و این گرد هم آيى را امیدی برای ایران دمکراتیک توصیف کرد و اساس حرکت را بر پایه اصول عدم خشونت الزامى دانست.
در پایان کنفرانس سناتور پردوکا و آقای مارکوپانلا رئیس مجلس سنا از حزب رادیکال خشونت گريز ، هر دو تاکید بر اين امر داشتند که از آنجائيکه ایتالیا دومین کشور اروپايی ست که روابط تجاری گسترده با ایران دارد ميتواند و بايد نقش بخصوصی در تحولات آتى ایران پيرامون رعايت حقوق بشر داشته باشد۔
نمايندگان یو ان پی او= UNPO براهمیت حضورچنین مجموعه ای متنوع که سخنرانان به نمایندگی از احزاب و گروه ها و باورهای سیاسی مختلف جمع شده اند تأکيد داشته او از وحدت ملیت های مختلف حول کنگره مليتھا ستایش نمودند۔
روز دوم کنفرانس در محل سالن حزب رادیکال و فقظ به زبان فارسى برگزار گرديد۔ اين نشست فقط به شرکت کنندگان ایرانی اختصاص داشت تا پيرامون اختلافات نظری و سیاسی خود حول مسائل و معضلات مختلف و جدى ايران به تبادل نظر و بحث به پردازند۔ مباحث در محيطى بسيار دوستانه و سازنده که تاکنون در ميان ايرانيان کم سابقه بود به پيش رفت۔ در پايان کنفرانس اين روز تمامى شرکت کنندگان متفق القول به اين امر تأکيد داشتند که ديالوگ و گفتگو تنھا راه متمدنانه براى بيان اختلاف نظرھا و نتيجتاً نزديکتر شدن به ھمديگر است۔ و از آنجائيکه ھيچ تغييرى در کشورمان ايران بدون اتحاد فعالان سياسى و اقشار ا جتماعى گوناگون حول مسائل و معضلاتى که ھمه از آن متأثرند امکان پذير نيست، لازم است که از اينگونه نشستھا و دامن زدن به ديالوگ و گفتگو استقبال بيشترى گردد تا راه اتحادى گسترده و کارآ ھموارتر گردد۔
لازم به ياد آورى است که ضمن پخش مستقيم راديوئى و اينترنتى برنامه ھاى کنفرانس روز اول در پارلمان ايتاليا(روم) ، گزارشگران تلويزيون ھاى ، تیشک، رژن ، الاھواز، روژهلات وگوناز از تمامى اين کنفرانس دو روزه بطور کامل فیلم و گزارش تھيه نمودند۔
در پايان اين کنفرانس، کميسيون حقوق بشرپارلمان ایتالیا هیئتی از کنگره ملیتهای ایران فدرال را که در رابطه با مسئله نقض حقوق بشر در ايران گزارشاتی مستند را به پارلمان ارائه دادند به حضور پذيرفت.
گزارش از کنگره مليتھاى ايران فدرال