اب به ان، با همان شیوه زدن سد و کانال بر سرشاخه های این رودخانه و سرازیر کردن ابهای ان به مناطق مرکزی ایران همچون کرمان،اصفهان و قم و همچنین
ساختن بزرگترین دریاچه مصنوعی در قم که روی اب های سرقتی کارون سرمایه گذاری شده است، همان سیاست را در مورد دریاچه ارومیه و برای نابودی ان رژیم ایران کمر به همت ان زد، البته بهانه انها ابیاری زمین های کشاورزی است، اما سوال انجا است، که
چرا برای ابیاری قم و کرمان، یک استان را به نابودی میکشانند، و چرا به جای زدن چاههای عمیق و استخراج اب برای زمین های کشاورزی 17 سد بر روی رودخانه های ورودی به دریاچه ارومیه میزنند؟
در این میان فعالان مدنی و محیط زیستی تورک اذربایجانی کمپینی را برای حمایت و نجات دریاچه از مرگ ارام ارام ان به راه انداخته اند، و نسبت به بی توجهی عمدی مقامات دولت روز شنبه دیروز دست به اعتراض زدند.
این تجمع بعد از ظهر روز شنبه در میدان آذربایجان تبریز برگزار شد. براساس گزارش وبسایتهای خبری، این تجمع با دخالت نیروهای انتظامی به خشونت کشیده شد. بنابر گزارشها در جریان این تجمع دستکم ۷۰ نفر بازداشت و ۲۰ نفر نیز زخمی شدند.
صدای المان مینویسد.
برخی گزارشها حاکی از ضرب و شتم مردم حاضر در تجمع میدان آذربایجان توسط نیروهای امنیتی و انتظامی است. بر اساس فیلمهای منتشر شده در سایت یوتیوب تجمعکنندگان از جمله شعار میدادند: «سدها را بشکنید و دریاچه ارومیه را از آب پر کنید».
در چند دهه اخیر در حوزه آبی دریاچه ارومیه حدود ۱۷ سد ساخته شده و به این ترتیب منابع اصلی تامین آب دریاچه ارومیه مسدود شدهاند. این عامل در کنار کاهش شدید بارندگی در سالهای اخیر و نیز تغییراتی که در فیزیک دریاچه در اثر احداث جاده میانگذر ایجاد شده باعث کاهش شدید اب دریاچه و خطر خشکشدن کامل آن شده است.
دریاچه ارومیه؛ مشکلی ملی
اکبر اعلمی، نماینده مجلس ششم و هفتم مجلس ایران از شهر تبریز و کاندید ردصلاحیت شده انتخابات سال ۸۸ اکبر اعلمی، نماینده مجلس ششم و هفتم مجلس ایران از شهر تبریز و کاندید ردصلاحیت شده انتخابات سال ۸۸بر اعلمی نماینده اصلاحطلب مجلس ششم و هفتم از شهر تبریز و کاندید ردصلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، در گفتوگو با دویچه وله، ضمن اعلام حمایت از این کمپین، پسرفت آب دریاچه ارومیه را مهمترین دغدغه مردم منطقه و مشکلی ملی میداند.
اکبر اعلمی، کمپین اعتراض به وضعیت دریاچه ارومیه را بیانگر دغدغه مردم نسبت به وضعیت دریاچه ارومیه میداند. او ادامه میدهد: «ایجاد این کمپین نشان میدهد آگاهی مردم میدهد به حدی رسیده که به محیطزیست و طبیعت اطراف خود بهانداوه کافی توجه میکنند.» آقای اعلمی هدف ایجاد این کمپین را «هشدار به مسئولان نسبت به وضعیت دریاچه ارومیه» و «بالا بردن آگاهی مردم» درباره این دریاچه میداند.
دخالتهای انسانی تا چه حد بر روند خشک شدن دریاچه ارومیه تاثیر گذاشته است؟ نماینده مجلس ششم و هفتم مجلس ایران از حوزه تبریز در پاسخ به این سوال میگوید: «در روند طبیعی خشک شدن دریاچه ارومیه، صرف نظر از عوامل طبیعی، عوامل انسانی هم دخیل هستند. احداث ۱۷ سد مقابل رودخانههای منتهی به دریاچه ارومیه یکی از مهمترین دلایل پسرفت آب دریاچه ارومیه است.» آقای اعلمی احداث جاده میانگذر بر روی دریاچه ارومیه را دومین دلیل پس رفت آب دریاچه ارومیه میداند.
به اعتقاد کارشناسان محیط زیست، دریاچه ارومیه که دومین دریاچه بزرگ آبشور دنیا است در خوشبینانهترین حالت تا ۷ سال دیگر و در بدبینانهترین حالت تا ۳ سال دیگر بهطورکامل خشک خواهد شد. اکبر اعلمی یکی از راههای جلوگیری از روند پسرفت آب دریاچه ارومیه را جلوگیری از عواملی میداند که باعث ایجاد وضعیت کنونی دریاچه ارومیه شدهاند میداند.
در حالی که بر اساس فیلمهای منتشر شده در سایت یوتوب، یکی از موارد اعتراض معترضان در شهر تبریز، ایجاد سدها در مقابل رودخانههای منتهی به دریاچه ارومیه بوده است، اکبر اعلمی میگوید: «یکی از راهها برداشتن سدها یا باز کردن آب سدها بهصورت موقت است. البته این کار هم معضل دیگری بهدنبال دارد. از جهتی دیگر، تخلیه سدها که آب شرب و آب کشاورزی منطقه را فراهم میکند، میتواند موجب نارضایتی مردم منتطقه شود.»